Wednesday, June 29, 2011

Baby & BS

Ini entri berkaitan Baby Icha shj!!!

Aku ni jenis susah nk update rerajin kat blog.
Skali taip, trus rangkum cerita y berbulan2...hahahah (ketawa setan!)

15 Jun 2011 : Aku terpaksa bagi susu formula pada Arisya. Sorry baby, ibu terpaksa...
Stok susu ibu dah htr ke Kedah sbb ada ura2 kata ibu ena attend BTN pada 27-30 Jun...
Tp smpai hrni, xde pape brite psl BTN. Nyesal ibu htr susu2 tu blik kg...

Apa2 pn, gara2 pengeluaran yg agak x memberangsangkan, ibu ada dapat byk petua dr kwn2.
TQ ti Dila n Ipah for d info..
1) Jus Pegaga...sgt sedap bila dicampur dgn jus epal n ais
2) Fenugreek...puas ibu cari d Farmasi dlm Alamanda n kat Kedah. xde stok. at last ibu ode dr Mumshoppe.blogspot..tq Kak
3) Aku teruskan pengambilan vit2 n alfalfa dr produk Shaklee...Nasib aku juga niat hati nk buat stok spjg cuti di kg terbatal sbb aku terlupa bw balik Shaklee...huhu...mmg skt hati dgn dri sndr
4) Ipah ckp ada pil y disyorkan oleh doc utk tmbh susu iaitu Maxolon. Aku tny adik ipar aku y kje di farmasi n die gtau pil tu mmg utk generate susu... Buat ms skrg aku msih x crik lg pil ni.

Walaupun aku sgt sedih, serabut n sakit hati sbb production susu aku terputus, aku x nak tensen2 kan hati...Aku percaya rezki tu sume dr Allah..jd klu susu aku dah kurg, tpaksa bg Icha susu formula, mgkin ada hikmahnya..
Aku pn mulala cari susu Dumex Dulac. Sbb masa 2nd day dlu susu aku x kuar, bby aku lapar, aku ada bg susu tu n baby minum xda mslh pape...Kiranya sempat la die minum 4-6 oz camtu.

Tapi lepas bg utk 2 mgu pd Arisya, aku prasan bdn Arisya x dpt trime susu tu. bijik2 kecil warna merah tumbh pd pipi bby kiri n kanan, perut, lengan n lutut baby...

Semalam, 27 Jun, Kak Ain (pengasuh baru) ada gtau baby xnak susu formula, die reject...so, stok susu aku y 4oz je Icha minum...huhu
N nasib baik juga, sbb baby dah start solid food. Jadi xde la baby kelaparan sgt.

N aku start blaja buat moi y Icha suka makan masa cuti kat kg. Blaja dr mak.
Klu sblum ni nak bg Icha makan mcm agak slow, pas dpt je moi buatan mak tu, trus Icha nganga mulut x henti2...
Pntang lmbat suap, ngis wek wek...huhu
Bru aku tau dr hrtu y nak aku suka n kuat makan...(mmg keturun aku n abahnya, hihi)

Ops, aku telupa gak nk citer. Aku dah tkar BS Icha. Sbb BS kat nurseri tu x bgus.
Satu petg aku amik Icha mcm slalu, tbe2 mata anak aku bengkak sblah kiri...Bwh mata ada kesan melecet. Bila tny "Knapa" pd BS tu, Die plak tkejut , hairan...
Sakuit hati Tuhen je tahu...Smp ada sorg mak budak kat situ tny, "Balkis nangis ke?"
(Aku rs muka aku mmg keruh n sedih habis kot...juju)

Hati ibu mana x sakit. Ms htr ank pg td, ank dlm keadaan baik je.
Tbe2 ms amik, anak cedera camtu.
Dahla ms aku smpai tu, aku dgar suara anak aku nangis selop...
Ntah apa la y menimpa Icha, Allah je tahu

Start dr kejadian tu, esoknya jugak aku google internet, cari BS baru dalm Putrajaya ni.
Ada 2 BS yg sanggup amik anak aku. 1 kat P14, 1 kat P9...
Kt P14, jarak jauh dr ofis + byrn RM350, Kt P9, jarak dekat sket dgn ofis (walupun x sedejat nurseri tu) = hrga RM300..
Timbg2, n pas pegi rumah BS kat P9, aku n B trus puas hati nk hter baby ke situ...

Skrg ni dah sebulan Arisya kat situ.
Perubahan yg dpt aku lihat dr bby sgt byk n baik.
1) Baby makin hepi n nakal...+ bijak berkomunikasi
2) Kedaan Baby dah x selekeh n menyedihkan mcm masa aku amik dr nurseri dlu...
3) Kredit pd BS sbb die dah xde ngadu bukan2 (perkara2 yg aku x larat nk layan)...Aku htr anak ke BS nk mudahkan aku pegi keja. Bukan nk dgar mslh2 org yg dilonggok pd otak aku. Cukupla ada org nk tgk n jaga anak aku, aku dh rs puas hti n bsyukur sgt2...

Syukur ya Allah...

Moral of d story: Ibu n abah makin sygkan Icha :-* mmuuaahh

  

Friday, May 27, 2011

Ingat, inilah cara-caranya kalau nak menambat hati suami!

1) Kalau aku marah, tunggu sehingga sejuk. Bila sudah sejuk, beritahulah suami apa yang menganggu fikiran secara sopan. Jangan salahkan suami! Tapi kalau x sejuk juga, kena berhadapan dgn suami dan luahkan mslh tu dgn CARA YG BAIK...


2) Apabila suami bercakap, beri perhatian sepenuhnya. Jika boleh, hentikan apa sahaja tugas yang sedang dilakukan.




3) Bila memesan barang kepada suami ke kedai, senaraikan di atas kertas. INGAT, suami sibuk. Kdg2 apa yg kita pesan, dia mudah terlupa




4) Tanya suami bila dia mahu berehat atau tidur.




5) Peluk suami dengan kasih sayang sebanyak tujuh kali sehari.




6) Telefon suami di tempat kerja jika perkara itu penting. Kalau xde hal penting pun, bleh call. Tp make sure suami bukan dalam keadaaan bz...Juat bare in mind, suami suka kalau kita selalu teringatkan die.


7) Jika suami perlu menjauhkan diri sekali sekala, tanya bila dia akan pulang.




8) Jangan ganggu suami jika dia tengah asyik melakukan sesuatu.




9) Apabila suami marah, jangan menjawab. Diam dahulu walaupun kita tidak salah. Apabila keadaan dah tenang, baru terangkan keadaan sebenar kpd suami.


10) Apabila meminta bantuan suami, jangan guna ayat mengarah. Minta dgn elok, dan terangkan kepada suami kerja rumah yang memerlukan bantuannya


11) Pesan kepada suami supaya menelefon ke rumah jika dia bertugas di luar. Jangan pula melenting jika dia terlupa berbuat demikian, beritahu dia yang anda cuma risau.




12) Sentiasa kemas, anggun dan menggunakan wangian sebelum tidur bersama.




13) Sokong pendapat suami walaupun kadangkala pendapatnya berbeza dengan orang lain.




14) Bila suami memandu, jangan ganggu suami memandu. Jangan menunjuk-nunjuk jalan selagi suami tidak meminta berbuat demikian. Jangan berleter apabila suami tersalah jalan, bersangka baik apabila tersesat jalan. Dan jangan merungut @ mengeluarkan bunyi yang tidak menyenangkan suami.




15) Peluk dan belai suami sekali sekala tanpa maksud seksual.


Moral of d story: Aku tau aku x mampu buat yang terbaik tapi sekurang0kurang aku beringat agar aku x mengulangi perkara yang x disukai berulang kali.

Monday, April 25, 2011

Checklist 5 Pulau tercantik di Malaysia yang patut aku lawati

Harini mood rasa nak survey pulau2 tercantik di Malaysia sbg motivasi hidup.
Maksud aku.... kalau rasa tensen, aku n family akan letakkan matlamat percutian keluarga kami yg akan dtg.

Walaupun pulau pujaan hatiku, yg aku teringin nak pergi skali dlm seumur hdup aku ni adalah Pulau Mauritius...huhu...tp sblum ke pulau tu, aku kna la pegi pulau dlm Malaysia dlu kan?

Pulau pujaan aku y dlm Malaysia, Alhamdulillah aku dah sampai iaitu Pulau Perhentian. Itu pn dgn kenangan termanis lg...-> destinasi honeymun :) huhuhu

So, antara 5 Pulau tercantik di Malaysia yang patut kami lawati adalah:

1) Pulau Sipadan, Sabah : Pulau ni ada dlm list tp xtau bila leh pegi. Sbb x hbis pusing pulau dlm Malaysia lg, so pulau ni antara Mission Impossible gak la...huhu



 
Pulau Sipadan Water Village...hmmm, nk tdo sni!
 
This turtle waiting for me...hihi


2) Pulau Tioman, Pahang : Pulau ni ada dlm senarai pulau y kami nk g, tp x bkesempatan lg.. Just tgu ur turn ye pulau...hihi


Nemo pn ada :)

Tioman




3) Pulau Langkawi, Kedah : Alhamdulillah, aku n hsbnd rakyat Kedah. So, pulau ni dah berkali-kali pergi.. But still x hbis pusing, xtau la nape. Sama ada tempoh percutian tlalu singkat @ tiap kali pergi tetap pergi tmpat yg sama iaitu Pekan Kuah, Pantai Chenang dan Island Hopping ke Pulau Dayang Bunting, Pulau Lang Besar n Pulau Beras Basah.



Pulau2 kecil di sekitar Langkawi yang mesti kena lawati 
4) Pulau Redang, Tganu : pulau ni adalah destinasi kami yang seterusnya. Dlm kalendar 2011, dah msuk list hujung tahun.. So P.Redang just wait. We'll visit u :)

Tgk air pn dh terpikat...hmmm



Waaa...lagi ramai warga Redang
dan lastly, 

5) Pulau Perhentian, Tganu : Alhamdulillah kami dah hnymun sni...Tp still nk g lg nti. Pas anak dah besar. Klu xnak mabuk laut pas dilambung ombak2 besar...huhu

Walau sebanyak mana pn aku upload gambar pulau2 ni, aku still x dpt beri gmbaran betapa cantiknya pulau ni secara LIVE...so, apa kata kita g aje!




OK, walaupun aku dah senaraikan 5 pulau yg tercantik di Malaysia. Aku still berharap dapat g ke beberapa pulau yang aku dgr2 cite best. Xtaula kan btul ke tidak. CThnya, Pulau Mabul, Pulau Manukan di Sabah dan Pulau Tenggol, Pulau Gemia, Pulau Kapas di T'ganu, dan Pulau Payar di Kedah...

X terlupa juga, ada gak dlm misi aku nak gi Phuket & Krabi di Thailand dan Bali, Indonesia...Doa2 aku Allah murahkanm rezki kami skuarga utk g melawat sana la 

Moral of d story: My peace of mind

Wednesday, April 13, 2011

Quilting: Ez @ x?

Last Sabtu aku buka cd tutorial quilting dr Epal. sykt mesin jahit yg aku beli mesin Janome.
Dlm Manual pertama, diajar cara membuat sulaman, quilting & menjahit buah epal.
So, excited tgk dgn mudahnya jahitan dibuat.
Trus jd minat nk try. So, bajet Sabtu depan, means 15 April ni nak start belajar la kat Pusat Jhtn Epal.
Tp, secara kbtulan, perancgn utk bercuti bersama suami n baby, aku tpaksa lupakan niat aku tu.
Kena extend to another week la nmpk gayanya...
Ntah mcm mana ms d ofis, mgu ni aku terbuka blog crazy mom quilt...Gile aku dibuatnya. Tlalu byk ide quilting, n tlalu besar cabang quilting...
Dr sekecil2 jhtn ke sebesar2 jhtn...so cute, so sweet n Chanteq! :)

Lagi la bkobar2 nak start kelas mjahit aku 22 April nti...
Hopefully, hsbnd xde apa2 plan that week...

Ni adalah beberapa cth hasil quilting dr blog crazy mom blog...TQ Amandajean for such a good idea n great hobby...  LUV U :) xoxo

tgk ajela bilik tido nya, sgt cntik...sejuk je rasa hati nk tido atas tilam tu...huhu

selimut ni cute sgt kan? hmmm...leh jadi toto Icha guling2 blaja meniarap ni...


chanteq n ada kelasss...



idea yg sama leh wat bantal kusyen...sgt kreatif ek?
 


Moral of d story: Hidup kena ada cita2 n minat

Saturday, April 2, 2011

Alhamdulillah..ku telah temuinya

Alhamdulillah..
Akhirnya saya telah menemui jalan dan cara untuk menambah pendapatan sampingan.
Semuanya bermula dari baby Icha..
Jadi, bleh lah dikatakan ini adalah rezeki anak :)


Langkah permulaan aku, just join d club..
Next, kumpul maklumat
Later, atur strategi

Ya Allah, permudahkan segalanya & berilah kekuatan untuk aku habiskan misi ini...

Misi apa? 
Tgu next entry

Moral of d story : Usaha mencari sampai ketemu

Monday, March 28, 2011

Agenda pertama

Pagi ni masa mandi, terpk perkembangan baby Icha y terbaru.
Dah 4 bulan usia die, dlm sedar x sedar.
Slalunya umur macam ni, apa y ibu haraokan utk anak2nya?
Meniarap ek? mmm, aku harap anak aku dah leh meniarap sbb die still x meniarap, just mengiring2 je.

Tp sempt gak pk, nak anak jd manusia y berguna n berjaya dlm hidup die. Of course ni impian tiap ibu bapa..
So, aku nak tanam satu hobi baru pd die.
Hobi y parents aku penah terapkan pd aku satu masa dlu..iaitu membaca.

Trus bkira2 nk belikan buku2 story telling pd Icha. Mlm2 sblum tido nk bcite pd die..hmmm
So, inisiatif aku hrni, google buku2 utk kanak2 n discover website AdikBijak.com
Secara x lgsg, aku pn mdaftar sbg ahli. So, pd sesapa y bminat nk beli buku2 dr syrk ni, bleh klik http://adikbijak.com/ref.pl?MB04164 ...TQVM :)


Moral of d story: Melentur buluh dr rebung

Sunday, March 27, 2011

Kenapa?? Mengapa??

Ni nak citer psl benda y aku discover Sabtu bru ni, 26hb Mac 2011.

Aku marahkan benda lain, so kodek2, dpt tau benda len plak yg buat aku lagi marah..
So, aku marah sgt2!!

Tp kali ni, anger management aku sgt bagus. Instead of melenting n mengamuk, aku face to face, ckp apa yg tbuku dlm hati pd insan tsebut.
Lalu, aku tgal die dlm tanda tanya... 
Kiranya up to die la nak amik port @ x, nk brubah @ x, dr apa yg aku dh katakan..


Moral of d story: Bawa diri...

Wednesday, March 23, 2011

Mood of the day

Tbe2 mood disturbed bila kna tegur ngn bos.
Sbb: Kalah kes, aku x pandai soal saksi sndr.
Hmmm...even ni 2nd case aku, tp 1st time kna object ngn loyer ttg Pengakuan OKT.
Aku pn xtau pengakuan tu admission ke x, sbb tu aku x argue blik.
Skali bos tegur (suara tinggi smpa org luar bilik bleh dgar), kata aku x tny Senior dlu pasal tu. 
Hmmm...dlm court, tgh bicara dah, xleh nak assume kna object time tu.
Aku pn confident nak approve pengakuan tu...huhu

Moral of the story: Take note...

Tuesday, March 22, 2011

Kem BTN la plak...


Tbe2 Bhgn aku bakal adakan Kem BTN bagi pegawai-pegawai di bawahnya.
So, cek nama, aku dapat Kem Ulu Sepri, N.9
Perasaan: lega & gelisah
Lega sbb dpt dekat ngn rumah.
Gelisah sbb kat Kem tu bkumpul ketua2 Bhgn aku. So, behave myself! huhu
Gelisah lagi, sbb aku bakal tinggalkan Baby Icha utk 5 hari, maknanya stok EBM kena ada sekurang2nya utk 5 hari.

So, mulala aku buat bajet utk stok EBM baby.
Slalu aku bagi stok EBM ke nurseri dari 8.30 pg - 6.30 ptg (10 jam) = 16 oz
So skrg nak tgalkan baby 24 jam x 5 hari = 120 jam.

Anggarkan baby minum tiap 2 jam. 120/2 = 60 kali menyusu.
Sekali menyusu 4oz.
So, 60 x 4 = 240 oz.
Kalau aku nak siapkan bekal utk Baby, kena siapkan 60 botol yang berisi tiap satunya 4 oz..huhu...


Itu baru mslh stok EBM. Mslh ke2 aku, mstilah aku rindukan baby, huhuhu...

Moral of the story: GAMBATEH BALKIS! :,(

Thursday, March 17, 2011

All About Kiss :)


P/S: Just think this quote so cute... ;p

1st Outstation....Baby Icha budak baik

13hb baru ni aku g Kuantan..drive sndr
Sbb: Ada kes (bicara) pd 14hb n 15hb di Mahmakah Majistret Kuantan
Tapi habis je kes, puan Majistret mtak trus submit je. So, stay smpai 16hb utk submit & trus keputusan..
Amik ko! Trus kalah kes..huhu

Yg nak citernya, pjalanan sgt mcabar sbb bw baby skali.
Bukan senang nak drive bsama baby kan?
So, mula2 aku request utk dptkan driver dr rumah ke Kuantan & spjg di Kuantan smpai kes slesai.
Awal request, Isn (7hb lagi)..Tp tup2, last minit jgak dpt jwpn iaitu TIDAK (pd 11hb)

Trus aku cemas, tular plan,.
Call mak, gtau nak mtak adik aku, Fatin, y tgh tgu result SPM utk temankan aku...
Ni 1st outstation aku, just prepare Fatin, in case bby nagis masa drive..
Klu baby x meragam, xpela. Ftin just tlg tgk2 baby masa aku g wat kes jela. Nak harapkan Mak Cik jaga bby 100%, sian lak mak cik penat @ letih.
Ptg Sabtu Fatin smpai. So, ptg Ahad kami pn btolak. Bajet kul 3 nk btolak. Tolak malas, tolak pening, kul 4.25 baru btolak...Malasnyaaaa! :(
Hari mgu disia2kan dgn kuar outstation keje mmg menyakitkan hati. Dah tu, hilang ms bsama anak n especially bmanja2 ngn Hubby..huhu ;p

Spjg perjalanan, Alhamdulillah, baby Arisya sgt baik, x meragam...Just tido, tido n tido..hehe..Luv u la Icha! :-* mmuuaah

Smpai umah mak cik di Gambang, 7.30 sgt ngam2 ngan bajet aku...Agak laju gak la aku drive, mula2 90km/j..lama2 naik 110km/j...then 120-130 km./j...

2 hari, jd 3 hr kat Kuantan. Bw kes, ngan keadaan sgt malas. Ntah apa2 je bw kes. Y lebihnya vacation je.
Plg best Icha, trus jadi merap ngn Tok Cik die. Sbb tok cik bw jln2 tiap pg round2 taman...Melampau ek..
X penah2 dia merap, trus tnjuk bakat merap & nangis bila letak atas tilam. Hmmm...risau gak aku klu prangai baru tu dibawa balik ke rumah...(Tp Alhamdulillah, xde pn prangai tu semalam)

Semlm kul 2.45 btolak blik KL smula. Tolak jam n benti rehat, dekat2 kul 7 malam gak kmi smpai rumah.
Sepjg pjalanan, bby baik. Tido lagi...Agak2 smp Karak bru die jaga, itu pn aku biar je die dok main dlm car seat. Dah tsekat dlm jam d MRR2 baru aku suh Ftin angkat. Sian biar baby tdo lama2 dlm car seat, msti badan die lenguh kan?
Smpai umah, dpt jmpa hubby, best sgt. Hilang rindu, bby pn syok jmpa abah die. Tdo mlm, trus bby tdo lena. huhu...

Moral of d story: Tukar keje segera!

Wednesday, March 2, 2011

Menyeru semangat yg hilang

Dah sebulan masuk keje, tp still malas.
Seingat2 aku, ada 2 kontrak, 4 IP, 1 mesyuarat &1 gazette yg aku buat.
Y lain2, ada nih, bertimbun depan aku...
Bila nak buat ntah...


Spatutnya dah start bicara pd 17 & 18 feb hrtu, tp sbb lawyer mtak postpone, aku pn relax la..huhu
Hmmm...mommy's blues ke aku ni? smp x rasa nak buat keje.
Dtg hr2 ke tmpet keje, just htr anak ke nurseri, mkn2 kat pantri, pumping & wat keje sndr depan PC (blogging & FB la..)
Benci ngn dr sndr pn ada gak..."Dtg la smgt keja, Ku seruuu...." uhuk uhuk..

Tuesday, March 1, 2011

Syok juga layan "Ilusi - Adira"

Rasa suasana riang berdua

Saat ku kau lupakan saja

Menari di minda hingga terleka

Beralih ke alam yang nyata


Tersentuh bagai dicabut beribu batu

Bebas sayap ku

Pabila bercinta dan dicinta

Cari cinta, cinta mega

Biar cinta jadi fenomena

Sukar aku, panahan mu..panahanku

Hak milik mu, biar panah ku terus di situ


Inilah petanda telah bermula

Ilusi baru dalam skesta

Memenuhi masa dengan ceria

Bagai ledakan supernova


Tersentuh bagai dicabut

Bebas sayap ku

Pabila bercinta dan dicinta

Cari cinta, cinta mega

Biar cinta jadi fenomena

Sukar aku, panahan mu..panahanku

Hak milik mu, biar panah ku terus di situ


Ilusi..biar ia jadikannya realiti

Aku menyanyi…

Biar diriku mencapai rentak infiniti yang tinggi


Tersentuh

Bebas sayap ku

Pabila bercinta dan dicinta

Cari cinta, cinta mega

Biar cinta jadi fenomena

Sukar aku, panahan mu..panahanku

Hak milik mu, biar panah ku terus di situ

X Mampu @ X Perlu??

Aku sering tertanya-tanya, kenapa aku x reti nak bergaya?
Nape tiap bulan duit x pernah ada utk beli brg2 yg aku mahu?
Tiap bulan dah ada list apa y perlu dibayar.

 


Dapat gaji, trus online m2u & cimbclicks, byr bil2, ansuran keta & rumah.
Last2, tgal sejemput utk makan & minyak keta.. (+ tol)...huhu
Klu hjg bulan lepas ada plan nk beli tudung bru, nk beli baju baru. Last2, x beli pn. X ckup wit...

Aku slalu pk, knapa aku mcm tu?
Kwn2 seangkatan keja, gaji sama byk tp bleh je bgaya ngn baju baru, beg tgn bru, kasut bru, tudung bru, even kerongsang bru...
Tgk dr sndr, beg dah betul2 lusuh bru beli bru, purse plak dah berterabur duit syiling ke lantai bru tukar bru. Kasut dah benar2 buruk, bru bli baru. baju dah ketinggalan zaman, bru bli bru.. Susah sguh hdup, mcm kais pg mkn pg je keje aku..huhu

So, muhasabah dr. Tgk blik list kegunaan y aku byr bulan2.
Ok, instalment rumah n keta, WAJIB. xleh elak.


Simpanan TH, WAJIB utk g 12 tahun lg (plan aku la)..
Simpanan akaun bsama suami, WAJIB (brg2 umah kena beli kan? bil2 air, bil2 maintenance rumah,bil2  api & astro kena byr kan?) X psal2, paip bocor ke, lampu terbakar ke, perabot patah ke, emergency use gak tu...
Tol...MESTILAH, nak g keje.
Minyak keta? HARUS ADA BAJET. klu x keta x gerak kot...huhu
bil tel celcom, broadband maxis..hmmm, WAJIB, X DPT ELAK!!

Tolak itu ini, last2, mmg ngam2 kegunaan sndri (+ utk baby Arisya jgak skrg ni :P )
Jadi aku pk, mgkin sbb prangai aku kot. Berbelanja apa yg perlu. Nak beli pape, pk dlu "aku perlu @ aku mahu".
Klu takat mahu, kemahuan smpa mati pn x hbis.
Klu utk keperluan, nak xnk, tolak sna sni pn kna wajib bayar.
So, dpt ke x dpt, kena redha la duit gaji habis cenggitu je bulan2..

Penah ada niat nak wat keja part time, wat biz sket2..Tp xde tujuan yg pasti. Xde perancangan yg rapi.
Smp last2 aku bosan keje makan gaji...
huhu

Dah berpuluh kali pk, masih x nampak bidang ke mana nak tuju.
Tp harap once peluang ada, perancangan & perjalanan hadapan aku akan berjaya. Amin..
Baby Arisya, mari anglat tgn doa sma2 ngn ibu ye :) 

Sunday, February 27, 2011

Bosan makan gaji

Kali ni nak cerita semangat keja yg dah menurun & merosot.
Kalau dulu bangga-mangga keja gomen, skrg rasa sgt boring & malasnya nk tgu gaji masuk bulan.



Sgt2 jeles dgn biznesman2@woman y bjaya buat biz.
Terasa dm hati ni meronta-ronta nak bniaga gak.



Bgtau suami, bleh die wat x layan je. Muka xde tone.
Lalu apa usaha sy utk merealisasikan impian nak bniaga ni?
Hmmm...tpaksa memerah otak y sememang kering & kecut ini utk mencari bidang biz y menguntungkan.
Byk blog yg aku baca nasihatkan utk menjalankan biz pd brg y kita minat.
Tp buat masa skrg aku xde idea lagi kcuali biz pakaian wanita & baby sbb itu je minat aku.
Cuma mslhnya ialah, laku ke biz aku tu nti memandangkan byk sgt blog & org dah bniaga benda y sama...

Moral of the story: *angkat tgn bdoa*

Tuesday, February 22, 2011

Sabtu lepas..

Nak citer kejadian Sabtu lpas..
Majuk ngn B sbb apa ntah, besa la pmpuan ni..angin2 satu bdn..hehe
Trus amik bby, ltak kat sofa ruang tamu n kuarkan pengepit kuku...
Konon2 nk kepit kuku anak utk kali pertama lah...
Yela, sblum ni mak aku yg buat spjg tempoh berpantang. Blik KL, B lak amik alih.
So, hrni dah majuk ngn B, aku pn nk wat sndrik la konon2 nya..huhu

Start potong, bc bismillah sgala la..
Hbis satu jari, mmm puas hti berjaya ptg tnpa apa2 kesilapan
Pas satu jari ke satu jari akuk ptg..
Jari ke-5, ibu jari kanan baby..
Ms letak pengepit, yakin je sume ok n slamat. Ms ptg, kuku putus dah sebelah, tp tbe2 bby ngis...
Aku x tkejut sket pn, biasa2 je die ngis. Igtkan die ngis sbb aku pegang jari die kuat sgt...Yela, tkut die kodek2kn jari dei,susah la aku nk ptg..
Tp tup2, selop plak ngis baby ni...Aku pn mula la heran,belek2 jari die, apa x kena?

Tersirap darah aku bla nmpak, bukan takat kuku je y putus, jari die pn ada kesan potong skali..
Alamak, apa nk buat ni? Trus gabra...nk ngis ada, cemas je...
Trus angkat bby, dukung rapat ke dada aku, tepuk2 blkg bby...Kononnya pujuk jgn ngis..
Bby still ngis, agak kuat dr biasa..Sayu je..Kesian aku rs..
X menjadi gak pujuk mcm tu, aku kulum jari die. Still x diam
Kulum lg skali...trus diam..Haaa,lega rasanya hati aku.

B yg tgh tdo kat sofa sblah, trus terjaga, terkulat2..Hairan nampe anak die y baik n pendiam tu nangis..huhu
Aku pn letak bby pada playmat die, msuk bilik amik minyak gamat..
Aku ngadu pd B, "Kis terpotong jari bby, berdarah".
Air mata rs nak jatuh..Pk bukan2, kesan klu jari bby terputus @ bakal jadi cacat..huhu

B cool je, tny rilex2 "mcm mana leh kena"..
Ada kah, dasar laki..cool je ek? aku punya gabra, tsirap darah trauma sume..huhu
Siap cakap lg, "pasni bg Bje ptg, Kis xyah ptg dah"

Pas letak minyak gamat pd jari bby, aku bf die..
Upah sbb rs bsalah pd die, + nak pujuk die
Bby minum smbil tgk aku, bulat je mata..
Pastu leh senyum balik..
Haaa, leganya hati. Bby senyum tnda dah ok lah kan?
Oh baby, TQ x marahkan ibu..huhu
Ibu rs bsalah sgt2, sguh!

Pas dr tu, keja kepit kuku diserahkan pd abah 100%..ibu trauma
Ptg tu B sambung ptg kuku baby tgn kiri lak, n ptg jgak ibu jari kanan y x ptg hbis tu. Sbb aku trus tgal kuku masih kt jari bby pas kjadian td.
Kali ni bby sengih2 n gelak2 ms abah die ptg kuku die.
Aku lak seriau tgk reaksi bby tu, siap ckp pd bby "eh bby jgn syok sgt, abah tgh ptg kuku tu"....huhu

Tuesday, February 8, 2011

29 Nov 2010, 8:26 am

Akhirnya baru nak citer kisah bersalin, walaupun bby dah msuk 2 bulan lebih.
Sbb spjg bpantang n bcuti, sgt la malas nak buka blog.
Skrg ni, tup2 cpat ja dah hbis cuti, dah start keja, bby pn dah besar.

Alkisahnya...
Mlm 28hb Nov 2010, dlm 10 mlm cmtu, mcm mlm2 sblumnya, perut rs sakit sket2.
Kul 11 tjaga sbb B msuk tdo tepi aku, pun prut rs sakit sket2. tp aku trus smbung tdo. wat mcm besa
Kul 12, tjaga sbb skt perut, tp smbung tdo blik.
lpas tu diikuti 12.30, 1 pg, 1.30... (1/2 jam skali)
Aku bgun g tandas. Mcm besa, kerap bgun mlm utk kencing.
Lpas tu lagi, skt makin kerap, 10 minit skali, 1.40, 1.50.
Last2, sakit 5 min skali, aku pn gerak B, gtau die y aku skt perut.
Dgn slamba B suh tido, esok pegi jmpa doc. Ye la, sok pg ada appointment ngn doc kul 9 pg.
Tp aku ckp pd B, "rsnya dah x sempt nk jmpa doc esok, skit dah ni".
B pn bgun, suh aku tny mak. Die xtau apa2, aku pn konfius2 gitu.

Aku gerak mak, tny mak "perlu ke g hosp, dah start skit 5 min skali ni"
Mak kata, klu anak 1st, xtau nk jangka aku ni jnis seng bsalin @ x, so kna g jela hosp tu utk bjaga2.
Aku pn g tandas lagi, kali ni nmpak ada tanda darah pd panty. Trus gtau mak n B, mak suh siap ke Hosp cpat.
Sempt lagi aku mnum air ribena y B bli siang td tp x sempt nk munm. Takut dah bsalin n bpantang nti xleh mnum...huhu

Mak teman kami ke hosp, B yg drive. 25 min gak pjalanan ke hosp Sultanah Bahiyah A/S. sj je g hosp jauh, xnak g Hosp Jitra y dekat rumah..huhu..sbb d hosp A/S, hsbdn leh masuk labor room.Harap2 dpt la B masuk ms aku bsalin nti..huhu

Kul 3 pg cmtu smp hosp, aku dimasukkan ke satu ruangan utk pemeriksaan anak dalam kandungan.
Nurse tu pasangkan wayar pd perut aku, utk pantau degup jantung baby. Laju ke perlahan ke, masalah ke x..
Dlm 3.30 mcm tu, trasa kain batik y aku pkai basah lencun, rs air suam cmtu mengalir penuh bwh n smpai ke pinggang aku (aku berbaring ms tu)..
Nk bangun tgk, dah x larat, tmbh2 ada wayar ikat di perut.
Aku syak, Sah air ketuban aku dah pecah.

Lama2 skali nurse dtg tgk perkembangan dengupan jntung tu.
Aku pn ada gtau psl air ketuban aku dah pecah.
Dlm 3.45, doktor pmpuan dtg, muka ala2 anak mami..aku pn konfius, muslim ke benggali.
Die seluk bwh, nk cek bukaan. Sgt sakit weh...skt sgt2,pedih pn ada. Menambahkan skt perut aku lg...
Huhu...rs nyesal nak beranak pn ada ms tu...
Dah la kasar cara die, berkali2 ckp "i'm sorry" pd aku..
Sori, sori la jgak, tp pelan2 la sket doc ooii, huhu...
Doc ckp air ketuban hijau..aku x phm apa mksd die, x pk apa pelik pn la...

Pastu die suh tgal baju, salin pkai bju hosp..sume aku buat sndirik, dlm keadaan skt2 tu..
Bgun naik keta sorong pn sndirik, xde bantuan sapa2...
Subang n apa2 aksesori kat bdan, kena tanggal..Hanya pakaian hosp warna pink je dibenarkan

Dah slesai masukkan tiub air kat tgn, nurse sorong aku ke labor room.
Masa kat depan labor room y byk2 tu, dgarla nurse tu tny rkn2 die nak sorong aku masuk bilik mana..
Dorg pndg2 pd board putih y tertera nama2 para pesakit n no. blik msing2...
Nurse2 kat stu x tau nk letak aku msuk bilik mana, sbb byk pesakit time tu.
Rmai la plak org nak bsalin haritu, n pd waktu tu...
Mulanya rkn nurse tu x kasi aku masuk lg sbb bukaan aku bru 3cm..
Tp bila nurse tu ckp "patient MML". tercongok2 nurse2 situ dok pk mana nak letak aku.
Aku pn heran, apa mslh aku ni? MML tu apa? hmmm...
Lama gak dorg dok bincang2, last2 aku ditolak ke bilik no.14...hujung dunia btul!

Kat dlm tu, sorg nurse ni in charge siapkan aku.
Dari wayar itu ini die siapkan. Ada gak satu inhaler die bg aku, in case sakit sgt2 die suh aku sedut dr inhaler tu kuat2...
Die tny aku nak kencing tak? Aku jwb nak...
Apa lagi, trus die bw wayar n satu bekas..
Masa die masukkan wayar tu kat saluran kencing aku, Tuhan je tau btapa sakit n pedih serta ngilunya...
Nak nangis je rasa, tp sabar...sabar..huhu
Ditekan2nya perut aku dekat kwsn pundi kencing, air kencing tu disalurkan masuk bekas.
Ya Allah, sakit sgt. Dah la prut aku skit nak bsalin, skit jgak perut ni kena tekan2 ngn nurse tu..Kasar la ko, nurse!
Aku sabar lg, ngucap..bdoa...

Dlm ms y sama ada sorg doc cina muda, dok tny history penyakit aku. itu ini tnya, lagi aku skt lg die tny...xde prasaan ke die tgk org dok skt ni? huhu...
kaki aku xyah cakap la..aku leh nampak kaki aku menggeletar terkedik2..mana ngan kena tekan perut, mana ngn sakit prut memulas2, mana ngan nak menjawab soalan2 doc tu...adoii!
Masa tu terpk dosa2 aku pd suami (sbb slalu merajuk), terpk mcm ni ke sakit nak mati, terpk doa2 utk mudahkan bersalin..
Mudah pn x mudah gak la..sakit!

Y aku rasa kelakar, sempat lagi marah dr sndr sbb berkawen. Nyesal nye kawen, sbb kna tgung skit bersalin...haha! yela, dah kwen, kna bsalin slalu xkan nak anak sorg je. Maknanya kena la skit slalu! ;p

x lama kmudian, nurse dtg bg suntikan pd aku.
mulanya aku tolak sbb dah tau pasal epidural. so, aku xnak amik epidural..
tp bla nurse tu kt suntikan tu bukan epi, tp suntikan utk tenangkan aku n bg aku tdo rehat. aku pn stuju disuntik...
Lpas suntik tu, kjap je aku rs aku dah x sedar dr..

Lebih kurang pukul 6.30 pg aku tersedar, aku tkejut sbb cepat je ms. Xtau la brapa lama aku dah tdo..
Sgt lalok rasanya...
Apa y aku leh igt lg skrg, ada sorg nurse pelatih cina, muda lagi, dtg tepi aku utk pegang bdn aku bg mengelakkan aku pusing bdn ke sblah kanan. So, aku hanya baring mengiring kiri je..Bdn dah kebas2 n lenguh2..
Merayu2 aku pd nurse tu nak pusing ke kanan, die x kasi..
Katanya kalau aku mengiring ke kanan, degupan jantung baby aku menjadi lemah. So, die pegang bdn aku mengiring ke kiri... Sgt sedih, sakit & lenguh :,(

X lama kemudian aku dgar ada suara bkata, "Dah 8cm".. Kmudian suara tu btanya pd aku, "Ada rasa nak terberak x?"
Aku jawab "X".
X lama kmudian, ada lagi soalan y sama. Kali ini aku diam dlu, cuba rasa. Hmm, ada la sket2.
(Aku pn x pasti rasa nak tberak btul ke x. sakit @ x ms tu, sbb aku jadi lali..gara2 ubat y disuntuik td)
Kali ni aku jwb "Ya."
Suara tu kata lagi, "Ok, klu nak tberak. berak! berak mcm berak taik keras!" (Statement ni sgt klakar bila aku dgar ms tu n bila aku igt2 kini)
Suara pmpuan tu sgt bsemangat. Aku rasa doc pmpuan, buka mata pn x prasan orgnya mcm mana (sgt2 lali, lalok...huhu)

Apa lagi, trus aku teran. Bsemangat. Tp lama2 semangat tu makin turun bila makin lama aku teran, tenaga pn dah kurang, baby masih x kuar2.
Y aku igt2 smpai skrg adalah suara2 org ramai y menjerit2 suruh aku teran n berak.
Rasa mcm tgk perlawanan bola, byk suara menyorak2 suruh aku teran.
Dlm keadaan yg mmg lali, aku mmg x brapa prasan brapa org yg ada dlm blik tu. Aku anggar ada 3 org doc, 3 nurse.

Lama2 aku teran, benti rehat. Lama2 aku teran, benti rehat.
Sbb letih & xde tenaga. Nurse cina yg sblum ni pegang aku, tawarkan air milo suam utk tambah tenaga. Aku hirup sket pkai straw.

Sampai ada saat tu aku dgar suara doc laki kata pd aku " Awk teran td dah nampak kpala bby. Ni awk benti, bby awk dah masuk balik".
Aku rs suara n kata2 doc tu byk tlg aku ms tu sbb dgn x semena2, aku terus bsemangat, up kpala sket n teran lagi, kuat2...Kali ni bsguh2 n x henti. Smp satu saat aku rasa ada benda bsar kuar dr perut aku, then trus rs lega. Dan aku x sdar...

Pastu doc pmpuan td kejut aku, suruh tgk baby aku. Die tny, "Ank apa awk dpt?"
Aku tgk dan jwb lemah "Pmpuan". (Dlm hati kata, sah pmpuan mcm y aku n B tgk masa scan 4D)
"Ulang skali lg, kuat2", kata doc tu. Aku pn ulang lagi, suara lg kuat.
Aku tutup mata, lali n letih. Aku tgk jam, 8.25 pagi ms tu...

Bila buka mata lg, aku nmpak bby atas perut aku.
Diam je, aku x sdar pn dah bsalin sbb xde tangisan bayi.
(Even smpai hari ke-3 aku x dgar suara baby, anak aku jenis x nangis)
Utk pertama kali dlm hidup aku, aku nmpak baby, anak aku sndiri. Dlm hati macam x pcaya.
Baby tu basah lecun, masih ada darah n cecair kuning atas muka die. Mata baby buka kecik2 tgk aku, mcm takut2...
Kalau nak cite, mmg x dpt nak gambar saat tu mcm mana. Smpai skrg n saat ini aku masih igt renungan mata baby aku y mcm ala2 takut renung tgk aku. Agaknya dlm hati die berkata "Ini ke ibu aku? Sori ibu, baby buat ibu sakit" :)

Aku xtau nak buat apa ms tgk bby sndr, konfius.
Pelan2 aku angkat tgn kanan, dgn satu jari telunjuk kanan, aku tekan2 lembut pala anak aku. Pastu tekan2 lembut pipi die..Eee, comey. Anak ibu ni! (Dlm hati bersyukur sgt, sume slamat)

Lpas dr tu aku x sdar lg, lali. Y aku igt, bby dah xde pd aku.
Aku nmpk doc pmpuan y smbut bby aku td, aku tny (soalan ptama aku, huhu)
"Doc, kena potong x?" (Xtau nape aku curious sgt bab kna potong ni. May be sbb nak tau, nti nak kena jahit ke x...sbb aku dgar dr kwn2 y dah penah bsalin bahawa saat jahit y pling skt. Nak prepare mind aku..huhu)
Doc tu jwb, "Kita tpaksa ptg sbb anak awk x kuar td".
"Ooo.." jwb aku. Trasa suspen nak kna jahit.

Pas dr tu doc tu korek2 perut aku, die gtau die buang sgala darah beku n kotoran dlm prut aku.
Pastu aku dgar suara doc pmpuan td kata pd doc laki tu"sy nak serah pd awak utk jahit ni".
Lpas dr tu apa lg, siap ah aku "aduh..aduh...buat pelan2 sket...sakit" (ulang bkali2) masa kna jahit.
Sakit xyah cakap. Bleh rasa satu2 benang ditarik masa jahit tu.
Bila dah aku bising sgt kata sakit. Doc laki tu pn kata "klu sakit, sedut inhaler kuat".
Aku ikut y doc tu cakap, tp still sakit. Even aku lali, rs sakitnya mengatasi sgala..huhu
Pas slesai jahit, die tekan2 n picit2 lg prut aku bagi kuar sume drh2 kotor n drh2 beku dlm perut.

Slesai jahit, doc laki tu ckp pd aku y bby akuk ditahan di NICU utk dipantau, xleh bawa balik rumah lg utk beberapa hari sbb baby aku dah berak dlm perut.
Aku angguk jela, sedih n sayu dlm hati sbb xleh bw bby kuar hosp.

Aku x igt bila aku ttido balik, sdar2, aku nmpk nurse cina tepi aku. Kali ni aku ckp time kasih pd die sbb byk jg aku ms skit, aku jgak minta maaf pd die sbb mintak nak alih bdn byk kali (agak2 aku, aku ada angin gak td bila die pegang aku kuat2, xnak bg aku beralih arah).
Nurse tu ckp xpe, dia phm aku sakit. Lg skali die tawar air milo suam. Aku minum lg..

X lama kmudian ada sorg lg nurse dtg hulur ns putih blaukkan sup ayam, utk aku tambah tenaga.
Aku mkn sket je, x lalu. Pala rasa pening, mcm nk tmuntah.
Aku ada sembg ngn die, tny MML tu apa. Die explen kata anak aku berak dlm perut.
Aku tny lg, mana die tau anak aku berak dlm perut? Die gtau, sbb air ktuban aku wrna hijau.
Aku pn..."Oooo, bru tau"
Aku gtau die nk jmpa hsbnd aku, die gtau org luar xleh masuk.
Aku sedih :,( sgt sedih duduk sorg2 dlm labor room tu ms tu, emak, hsbnd n anak xde kat sisi aku.

X lama kmudian, B aku gerakkan aku. (xtau bila plak aku tlelap)
B hulurkan nasi n lauk beserta air milo suam.
Aku sembg psl anak,tny "dah jmpa anak". B kata "dah".
Aku tny berat anak, B gtau "3.52"...aku tdiam, dlm hati, "Mak aii, bsarnya baby aku (x caya!!)"
Aku minum sket milo suam, trus rasa pening n mtak suami hulurkan plastik, aku nak muntah.
Elok2 dpt je plastik tu, aku pn muntah. Kali ni baru rasa lega n ringan kpala. huhu
Aku tpaksa stay dlm bilik tu smp kira2 2 ptg sbb katil wad sumenya penuh. Dorg xtau nak letak aku kat mana klu dorg tolak aku masuk wad.

Itu jela pengalaman bsalin aku. Walaupun sblum bsalin sakit sgt, pas je bsalin trus sakit tu ansur2 hilang. Skrg ni, pngalaman tu adalah saat tmanis dlm hidup aku. Trus rasa nak branak lagi nti..

Moral of d story: Klu sblum ni aku rasa org2 y kata nk branak lagi lpas dah rasa sakit bsalin tu gila. Skrg aku pn dah gila sama...hihi :)