Friday, October 22, 2010

At my 34 weeks

Hari ni Jumaat dah, hepi sgt.. Mud keje: MALAS...
Tadi lunch hour, mkn chicken rice shop n then Latihan TPR pegi, tp tidoo..zzzz
Ni dh msuk ofis smula, tgh lyn blog je..Baby lak, tgh sedu n menggeliat...xtau apa diprosesnya kat dlm prut ibu ni, rasa bgerak2 tgn n kaki...huhu...so cute! ;p

Dalam melewati hari2 terakhir pregnant ni, rasa sgt hepi sbb x lama lagi baby dh nak kuar. X sabar dah nk smbut n men ngn baby sndr...
Dgn kuasa Allah, aku y mmg x penah sukakan budak2, tbe2 je jd sgt excited nk smbut baby...
Thanks baby sbb ajar ibu jadi wanita sepenuhnya...


Makin dekat2 due ni, bdn makin penat je rasa..Dada makin rasa sesak n sengkak..
Paha n punggung rasa sakit, jln pn kengkang...
Tido, xyah cakap la, tiap 2-3 jam skali msti tjaga. G tandas kencing, pastu dahaga air plak...Pas minum, nti tjaga lg g tandas n minum lagi...

Mood lak, kejap ok kejap x ok. Majuk ngn B xyah ckp la, slalu..Kecik hti itu ini..
Psl hal bentuk bdn la, psl hal kulit la, psl hal muka la, psl hal rmbut..mcm2 la
Bak kata pepatah, "Kalau mengandungkan anak perempuan, kecantikan ibu akan dicurinya"..Aku percaya, sbb mmg terbukti lah. Aku jd makin hodoh (mcm monster dh), tp baby dlm perut dirasakan makin comel n manja ngn beberapa prangai yg ditunjukkannya pd aku n B...

Pd mgu2 terakhir ni jgak, rasa nak manja2 ngn B. Tp aku geram sbb B masuk hutan, xleh dihubungi. Bygkan, masuk utk 2 mgu, btri Hpon mana nak tahan lama tu...So, smlm hari ke-13 akhirnya btru hpon die mati stlah beberapa hr die berjimat cermat dgn off hpon stiap masa (kecuali bla nk hubungi aku)...Itu pn aku dh pesan, jgn cl utk save btri, just msg je, itu dah ckuop utk bg kami still keep in touch...Klu x hbngi aku shari, aku akan sedih n ngis, pastu kompom ngamuk n ajak die gado...huhu
B dgn taat ikut arahan aku, n shingga smalam btri bjaya btahan.

Supposely, hrni die dh bleh blik kem n kitorg xde mslh utk cntact2 ni. Tp ntah apa la bala yg menimpa, bos die ckp kna stay lg sehari, Sbtu bru bleh blik kem, so mlm ni klu kwn B masih baik hti die akn pinjamkan hpon die pd B.
Kbtulan kwn B x kwen lg, so x byk guna hpon n bleh la B nk tumpang pkai..Tq ye Mat Rock (nama kwn B tu, hehe) ;p

Moral of the story: Hargai masa bersama

Tuesday, October 12, 2010

Cover cite yg ttinggal..hehe

Dah lama x htr post dlm blog ni...sjak2 msuk wad bulan posa hrtu...huhu


So, kna cite sket bab hari raya..hehe
Memandangkan tahun lpas (thun pertama perkwenan aku n B) B telah memungkiri janji kami (iaitu hr pertama di rumahnya, hr ke2 di rumah aku n hari seterusnya mengikut keperluan @ jln2 rumah sedara n kwn2...tetapi B telah meng"conquer" 4 hari dgn beraya ke rumahnya..Hanya wktu mlm je blik rumah aku, itu pn sbb rumah die x ckup bilik tdo)
So..thun ni aku dgn tekad n nekad elah ckp pd B awal2, thun ni xde raya2 umah B. B sedih :,( ... (buat2 sdih ah tu, nk raih simpati aku).

Tp aku ni x la keras hti n jahat mcm B kan?
So, hr pertama rumah aku, hr ke2 aku kasi chan la die beraya ngn sedara die...
Ry ke3, kami join reunion sekolah kami dlu y diadakan di College Heights, Bandar Darul Aman. Hbis mjlis reunion, kembali ke rumah aku, hahahaha!

Raya ke4 kami dh btolak balik ke KL, sbb aku dah set appoinment dgn Vision College Kelana Jaya utk scan 4D pd 14hb Sept (iaitu raya ke5).. Manakala sebaik slesai scan tu plak, B dah kena balik ke tmpt kursusnya d Ulu Tiram sbb 15hb kusus die dh start semula...
Huh, mmg nyakitkan ahti sbb aku pn kena la msuk ofis awl, sunyi sepi sgt ofis sbb kbykn pegawai2 msih bercuti. Y ada pn sorg pegawai bbangsa Cina & 3 staf yg mmg kekurangan jumlah cuti tahunan...huhu

Dlm geram2 tu, aku pasrah juga sbb pk2 blik nti raya haji aku akan beraya panjang sbb due date aku hujung bulan Nov, manakala raya hajinye pertengahan bulan Nov.. Dah alang2 blik kg tu, aku cuti rehat la terus kan? Apa guna nk g keje lagi klu aku pn dh xde mud nk bkeja n risiko nk bsalin 90% dah. Dah la kmungkinan bsar aku akan bersendirian lg d kediaman kami tu sbb B tpaksa kembali btugas d Sibu..huhu

Dan mgu2 seterusnya, aku byk habiskan dgn menghitung hari & melayan pergerakan baby dlm perut. Nak melayan suami n karenahnya x dpt sbb die mmg xde kat rumah, tgu je la mgu die balik. Tp itu pn 2 @ 3 mgu skali bru die blik. Blik pn bukan ada aktvt pe, die asyik tdo je...Aku phm la die letih. Dahla byk latihan fzkal n mental die kna lalui d kusus nun, pjalanan dr Ulu Tiram ke rumah kami je dh mkn masa 4 jam, letih la drive kan (walaupn btukar2 drive ngn kwn2nya)


Walaupn die blik hjg mgu 1 1/2 hari je, aku still rs hepi n tenang. Tgk die tdo pn dh ckup...sbb aku rndu die sgt2. Rndu sgt2...ada gak kwn teman nyembang n ada gak teman nak gurau ke nk majuk ke, hehehe...
Yg pling best, bby dlm prut ni x bape aktif lak bla ada abahnya.
Msti malu2 gitu sbb jrg dgar suara abah die...hehe
Aku prasan sgt, klu slalunya ada timing die akan gerak2 aktif. Tp bla B blik, die jd x aktif pn. Bila B gosok2 prut aku @ ltak tgn nk rasa pergerakan bby, lg2 la x rs sgt.
Msti B igt aku ada2kan cite bla aku gtau bby gerak kasar2 dlm prut...huhu

X sangka bby tnjuk baik dpan abah ye? Ke bby takut dgar suara abah? huhu...sian baby! :,(



Moral of d story: Yang penting, KERJASAMA!