Sunday, February 27, 2011

Bosan makan gaji

Kali ni nak cerita semangat keja yg dah menurun & merosot.
Kalau dulu bangga-mangga keja gomen, skrg rasa sgt boring & malasnya nk tgu gaji masuk bulan.



Sgt2 jeles dgn biznesman2@woman y bjaya buat biz.
Terasa dm hati ni meronta-ronta nak bniaga gak.



Bgtau suami, bleh die wat x layan je. Muka xde tone.
Lalu apa usaha sy utk merealisasikan impian nak bniaga ni?
Hmmm...tpaksa memerah otak y sememang kering & kecut ini utk mencari bidang biz y menguntungkan.
Byk blog yg aku baca nasihatkan utk menjalankan biz pd brg y kita minat.
Tp buat masa skrg aku xde idea lagi kcuali biz pakaian wanita & baby sbb itu je minat aku.
Cuma mslhnya ialah, laku ke biz aku tu nti memandangkan byk sgt blog & org dah bniaga benda y sama...

Moral of the story: *angkat tgn bdoa*

Tuesday, February 22, 2011

Sabtu lepas..

Nak citer kejadian Sabtu lpas..
Majuk ngn B sbb apa ntah, besa la pmpuan ni..angin2 satu bdn..hehe
Trus amik bby, ltak kat sofa ruang tamu n kuarkan pengepit kuku...
Konon2 nk kepit kuku anak utk kali pertama lah...
Yela, sblum ni mak aku yg buat spjg tempoh berpantang. Blik KL, B lak amik alih.
So, hrni dah majuk ngn B, aku pn nk wat sndrik la konon2 nya..huhu

Start potong, bc bismillah sgala la..
Hbis satu jari, mmm puas hti berjaya ptg tnpa apa2 kesilapan
Pas satu jari ke satu jari akuk ptg..
Jari ke-5, ibu jari kanan baby..
Ms letak pengepit, yakin je sume ok n slamat. Ms ptg, kuku putus dah sebelah, tp tbe2 bby ngis...
Aku x tkejut sket pn, biasa2 je die ngis. Igtkan die ngis sbb aku pegang jari die kuat sgt...Yela, tkut die kodek2kn jari dei,susah la aku nk ptg..
Tp tup2, selop plak ngis baby ni...Aku pn mula la heran,belek2 jari die, apa x kena?

Tersirap darah aku bla nmpak, bukan takat kuku je y putus, jari die pn ada kesan potong skali..
Alamak, apa nk buat ni? Trus gabra...nk ngis ada, cemas je...
Trus angkat bby, dukung rapat ke dada aku, tepuk2 blkg bby...Kononnya pujuk jgn ngis..
Bby still ngis, agak kuat dr biasa..Sayu je..Kesian aku rs..
X menjadi gak pujuk mcm tu, aku kulum jari die. Still x diam
Kulum lg skali...trus diam..Haaa,lega rasanya hati aku.

B yg tgh tdo kat sofa sblah, trus terjaga, terkulat2..Hairan nampe anak die y baik n pendiam tu nangis..huhu
Aku pn letak bby pada playmat die, msuk bilik amik minyak gamat..
Aku ngadu pd B, "Kis terpotong jari bby, berdarah".
Air mata rs nak jatuh..Pk bukan2, kesan klu jari bby terputus @ bakal jadi cacat..huhu

B cool je, tny rilex2 "mcm mana leh kena"..
Ada kah, dasar laki..cool je ek? aku punya gabra, tsirap darah trauma sume..huhu
Siap cakap lg, "pasni bg Bje ptg, Kis xyah ptg dah"

Pas letak minyak gamat pd jari bby, aku bf die..
Upah sbb rs bsalah pd die, + nak pujuk die
Bby minum smbil tgk aku, bulat je mata..
Pastu leh senyum balik..
Haaa, leganya hati. Bby senyum tnda dah ok lah kan?
Oh baby, TQ x marahkan ibu..huhu
Ibu rs bsalah sgt2, sguh!

Pas dr tu, keja kepit kuku diserahkan pd abah 100%..ibu trauma
Ptg tu B sambung ptg kuku baby tgn kiri lak, n ptg jgak ibu jari kanan y x ptg hbis tu. Sbb aku trus tgal kuku masih kt jari bby pas kjadian td.
Kali ni bby sengih2 n gelak2 ms abah die ptg kuku die.
Aku lak seriau tgk reaksi bby tu, siap ckp pd bby "eh bby jgn syok sgt, abah tgh ptg kuku tu"....huhu

Tuesday, February 8, 2011

29 Nov 2010, 8:26 am

Akhirnya baru nak citer kisah bersalin, walaupun bby dah msuk 2 bulan lebih.
Sbb spjg bpantang n bcuti, sgt la malas nak buka blog.
Skrg ni, tup2 cpat ja dah hbis cuti, dah start keja, bby pn dah besar.

Alkisahnya...
Mlm 28hb Nov 2010, dlm 10 mlm cmtu, mcm mlm2 sblumnya, perut rs sakit sket2.
Kul 11 tjaga sbb B msuk tdo tepi aku, pun prut rs sakit sket2. tp aku trus smbung tdo. wat mcm besa
Kul 12, tjaga sbb skt perut, tp smbung tdo blik.
lpas tu diikuti 12.30, 1 pg, 1.30... (1/2 jam skali)
Aku bgun g tandas. Mcm besa, kerap bgun mlm utk kencing.
Lpas tu lagi, skt makin kerap, 10 minit skali, 1.40, 1.50.
Last2, sakit 5 min skali, aku pn gerak B, gtau die y aku skt perut.
Dgn slamba B suh tido, esok pegi jmpa doc. Ye la, sok pg ada appointment ngn doc kul 9 pg.
Tp aku ckp pd B, "rsnya dah x sempt nk jmpa doc esok, skit dah ni".
B pn bgun, suh aku tny mak. Die xtau apa2, aku pn konfius2 gitu.

Aku gerak mak, tny mak "perlu ke g hosp, dah start skit 5 min skali ni"
Mak kata, klu anak 1st, xtau nk jangka aku ni jnis seng bsalin @ x, so kna g jela hosp tu utk bjaga2.
Aku pn g tandas lagi, kali ni nmpak ada tanda darah pd panty. Trus gtau mak n B, mak suh siap ke Hosp cpat.
Sempt lagi aku mnum air ribena y B bli siang td tp x sempt nk munm. Takut dah bsalin n bpantang nti xleh mnum...huhu

Mak teman kami ke hosp, B yg drive. 25 min gak pjalanan ke hosp Sultanah Bahiyah A/S. sj je g hosp jauh, xnak g Hosp Jitra y dekat rumah..huhu..sbb d hosp A/S, hsbdn leh masuk labor room.Harap2 dpt la B masuk ms aku bsalin nti..huhu

Kul 3 pg cmtu smp hosp, aku dimasukkan ke satu ruangan utk pemeriksaan anak dalam kandungan.
Nurse tu pasangkan wayar pd perut aku, utk pantau degup jantung baby. Laju ke perlahan ke, masalah ke x..
Dlm 3.30 mcm tu, trasa kain batik y aku pkai basah lencun, rs air suam cmtu mengalir penuh bwh n smpai ke pinggang aku (aku berbaring ms tu)..
Nk bangun tgk, dah x larat, tmbh2 ada wayar ikat di perut.
Aku syak, Sah air ketuban aku dah pecah.

Lama2 skali nurse dtg tgk perkembangan dengupan jntung tu.
Aku pn ada gtau psl air ketuban aku dah pecah.
Dlm 3.45, doktor pmpuan dtg, muka ala2 anak mami..aku pn konfius, muslim ke benggali.
Die seluk bwh, nk cek bukaan. Sgt sakit weh...skt sgt2,pedih pn ada. Menambahkan skt perut aku lg...
Huhu...rs nyesal nak beranak pn ada ms tu...
Dah la kasar cara die, berkali2 ckp "i'm sorry" pd aku..
Sori, sori la jgak, tp pelan2 la sket doc ooii, huhu...
Doc ckp air ketuban hijau..aku x phm apa mksd die, x pk apa pelik pn la...

Pastu die suh tgal baju, salin pkai bju hosp..sume aku buat sndirik, dlm keadaan skt2 tu..
Bgun naik keta sorong pn sndirik, xde bantuan sapa2...
Subang n apa2 aksesori kat bdan, kena tanggal..Hanya pakaian hosp warna pink je dibenarkan

Dah slesai masukkan tiub air kat tgn, nurse sorong aku ke labor room.
Masa kat depan labor room y byk2 tu, dgarla nurse tu tny rkn2 die nak sorong aku masuk bilik mana..
Dorg pndg2 pd board putih y tertera nama2 para pesakit n no. blik msing2...
Nurse2 kat stu x tau nk letak aku msuk bilik mana, sbb byk pesakit time tu.
Rmai la plak org nak bsalin haritu, n pd waktu tu...
Mulanya rkn nurse tu x kasi aku masuk lg sbb bukaan aku bru 3cm..
Tp bila nurse tu ckp "patient MML". tercongok2 nurse2 situ dok pk mana nak letak aku.
Aku pn heran, apa mslh aku ni? MML tu apa? hmmm...
Lama gak dorg dok bincang2, last2 aku ditolak ke bilik no.14...hujung dunia btul!

Kat dlm tu, sorg nurse ni in charge siapkan aku.
Dari wayar itu ini die siapkan. Ada gak satu inhaler die bg aku, in case sakit sgt2 die suh aku sedut dr inhaler tu kuat2...
Die tny aku nak kencing tak? Aku jwb nak...
Apa lagi, trus die bw wayar n satu bekas..
Masa die masukkan wayar tu kat saluran kencing aku, Tuhan je tau btapa sakit n pedih serta ngilunya...
Nak nangis je rasa, tp sabar...sabar..huhu
Ditekan2nya perut aku dekat kwsn pundi kencing, air kencing tu disalurkan masuk bekas.
Ya Allah, sakit sgt. Dah la prut aku skit nak bsalin, skit jgak perut ni kena tekan2 ngn nurse tu..Kasar la ko, nurse!
Aku sabar lg, ngucap..bdoa...

Dlm ms y sama ada sorg doc cina muda, dok tny history penyakit aku. itu ini tnya, lagi aku skt lg die tny...xde prasaan ke die tgk org dok skt ni? huhu...
kaki aku xyah cakap la..aku leh nampak kaki aku menggeletar terkedik2..mana ngan kena tekan perut, mana ngn sakit prut memulas2, mana ngan nak menjawab soalan2 doc tu...adoii!
Masa tu terpk dosa2 aku pd suami (sbb slalu merajuk), terpk mcm ni ke sakit nak mati, terpk doa2 utk mudahkan bersalin..
Mudah pn x mudah gak la..sakit!

Y aku rasa kelakar, sempat lagi marah dr sndr sbb berkawen. Nyesal nye kawen, sbb kna tgung skit bersalin...haha! yela, dah kwen, kna bsalin slalu xkan nak anak sorg je. Maknanya kena la skit slalu! ;p

x lama kmudian, nurse dtg bg suntikan pd aku.
mulanya aku tolak sbb dah tau pasal epidural. so, aku xnak amik epidural..
tp bla nurse tu kt suntikan tu bukan epi, tp suntikan utk tenangkan aku n bg aku tdo rehat. aku pn stuju disuntik...
Lpas suntik tu, kjap je aku rs aku dah x sedar dr..

Lebih kurang pukul 6.30 pg aku tersedar, aku tkejut sbb cepat je ms. Xtau la brapa lama aku dah tdo..
Sgt lalok rasanya...
Apa y aku leh igt lg skrg, ada sorg nurse pelatih cina, muda lagi, dtg tepi aku utk pegang bdn aku bg mengelakkan aku pusing bdn ke sblah kanan. So, aku hanya baring mengiring kiri je..Bdn dah kebas2 n lenguh2..
Merayu2 aku pd nurse tu nak pusing ke kanan, die x kasi..
Katanya kalau aku mengiring ke kanan, degupan jantung baby aku menjadi lemah. So, die pegang bdn aku mengiring ke kiri... Sgt sedih, sakit & lenguh :,(

X lama kemudian aku dgar ada suara bkata, "Dah 8cm".. Kmudian suara tu btanya pd aku, "Ada rasa nak terberak x?"
Aku jawab "X".
X lama kmudian, ada lagi soalan y sama. Kali ini aku diam dlu, cuba rasa. Hmm, ada la sket2.
(Aku pn x pasti rasa nak tberak btul ke x. sakit @ x ms tu, sbb aku jadi lali..gara2 ubat y disuntuik td)
Kali ni aku jwb "Ya."
Suara tu kata lagi, "Ok, klu nak tberak. berak! berak mcm berak taik keras!" (Statement ni sgt klakar bila aku dgar ms tu n bila aku igt2 kini)
Suara pmpuan tu sgt bsemangat. Aku rasa doc pmpuan, buka mata pn x prasan orgnya mcm mana (sgt2 lali, lalok...huhu)

Apa lagi, trus aku teran. Bsemangat. Tp lama2 semangat tu makin turun bila makin lama aku teran, tenaga pn dah kurang, baby masih x kuar2.
Y aku igt2 smpai skrg adalah suara2 org ramai y menjerit2 suruh aku teran n berak.
Rasa mcm tgk perlawanan bola, byk suara menyorak2 suruh aku teran.
Dlm keadaan yg mmg lali, aku mmg x brapa prasan brapa org yg ada dlm blik tu. Aku anggar ada 3 org doc, 3 nurse.

Lama2 aku teran, benti rehat. Lama2 aku teran, benti rehat.
Sbb letih & xde tenaga. Nurse cina yg sblum ni pegang aku, tawarkan air milo suam utk tambah tenaga. Aku hirup sket pkai straw.

Sampai ada saat tu aku dgar suara doc laki kata pd aku " Awk teran td dah nampak kpala bby. Ni awk benti, bby awk dah masuk balik".
Aku rs suara n kata2 doc tu byk tlg aku ms tu sbb dgn x semena2, aku terus bsemangat, up kpala sket n teran lagi, kuat2...Kali ni bsguh2 n x henti. Smp satu saat aku rasa ada benda bsar kuar dr perut aku, then trus rs lega. Dan aku x sdar...

Pastu doc pmpuan td kejut aku, suruh tgk baby aku. Die tny, "Ank apa awk dpt?"
Aku tgk dan jwb lemah "Pmpuan". (Dlm hati kata, sah pmpuan mcm y aku n B tgk masa scan 4D)
"Ulang skali lg, kuat2", kata doc tu. Aku pn ulang lagi, suara lg kuat.
Aku tutup mata, lali n letih. Aku tgk jam, 8.25 pagi ms tu...

Bila buka mata lg, aku nmpak bby atas perut aku.
Diam je, aku x sdar pn dah bsalin sbb xde tangisan bayi.
(Even smpai hari ke-3 aku x dgar suara baby, anak aku jenis x nangis)
Utk pertama kali dlm hidup aku, aku nmpak baby, anak aku sndiri. Dlm hati macam x pcaya.
Baby tu basah lecun, masih ada darah n cecair kuning atas muka die. Mata baby buka kecik2 tgk aku, mcm takut2...
Kalau nak cite, mmg x dpt nak gambar saat tu mcm mana. Smpai skrg n saat ini aku masih igt renungan mata baby aku y mcm ala2 takut renung tgk aku. Agaknya dlm hati die berkata "Ini ke ibu aku? Sori ibu, baby buat ibu sakit" :)

Aku xtau nak buat apa ms tgk bby sndr, konfius.
Pelan2 aku angkat tgn kanan, dgn satu jari telunjuk kanan, aku tekan2 lembut pala anak aku. Pastu tekan2 lembut pipi die..Eee, comey. Anak ibu ni! (Dlm hati bersyukur sgt, sume slamat)

Lpas dr tu aku x sdar lg, lali. Y aku igt, bby dah xde pd aku.
Aku nmpk doc pmpuan y smbut bby aku td, aku tny (soalan ptama aku, huhu)
"Doc, kena potong x?" (Xtau nape aku curious sgt bab kna potong ni. May be sbb nak tau, nti nak kena jahit ke x...sbb aku dgar dr kwn2 y dah penah bsalin bahawa saat jahit y pling skt. Nak prepare mind aku..huhu)
Doc tu jwb, "Kita tpaksa ptg sbb anak awk x kuar td".
"Ooo.." jwb aku. Trasa suspen nak kna jahit.

Pas dr tu doc tu korek2 perut aku, die gtau die buang sgala darah beku n kotoran dlm prut aku.
Pastu aku dgar suara doc pmpuan td kata pd doc laki tu"sy nak serah pd awak utk jahit ni".
Lpas dr tu apa lg, siap ah aku "aduh..aduh...buat pelan2 sket...sakit" (ulang bkali2) masa kna jahit.
Sakit xyah cakap. Bleh rasa satu2 benang ditarik masa jahit tu.
Bila dah aku bising sgt kata sakit. Doc laki tu pn kata "klu sakit, sedut inhaler kuat".
Aku ikut y doc tu cakap, tp still sakit. Even aku lali, rs sakitnya mengatasi sgala..huhu
Pas slesai jahit, die tekan2 n picit2 lg prut aku bagi kuar sume drh2 kotor n drh2 beku dlm perut.

Slesai jahit, doc laki tu ckp pd aku y bby akuk ditahan di NICU utk dipantau, xleh bawa balik rumah lg utk beberapa hari sbb baby aku dah berak dlm perut.
Aku angguk jela, sedih n sayu dlm hati sbb xleh bw bby kuar hosp.

Aku x igt bila aku ttido balik, sdar2, aku nmpk nurse cina tepi aku. Kali ni aku ckp time kasih pd die sbb byk jg aku ms skit, aku jgak minta maaf pd die sbb mintak nak alih bdn byk kali (agak2 aku, aku ada angin gak td bila die pegang aku kuat2, xnak bg aku beralih arah).
Nurse tu ckp xpe, dia phm aku sakit. Lg skali die tawar air milo suam. Aku minum lg..

X lama kmudian ada sorg lg nurse dtg hulur ns putih blaukkan sup ayam, utk aku tambah tenaga.
Aku mkn sket je, x lalu. Pala rasa pening, mcm nk tmuntah.
Aku ada sembg ngn die, tny MML tu apa. Die explen kata anak aku berak dlm perut.
Aku tny lg, mana die tau anak aku berak dlm perut? Die gtau, sbb air ktuban aku wrna hijau.
Aku pn..."Oooo, bru tau"
Aku gtau die nk jmpa hsbnd aku, die gtau org luar xleh masuk.
Aku sedih :,( sgt sedih duduk sorg2 dlm labor room tu ms tu, emak, hsbnd n anak xde kat sisi aku.

X lama kmudian, B aku gerakkan aku. (xtau bila plak aku tlelap)
B hulurkan nasi n lauk beserta air milo suam.
Aku sembg psl anak,tny "dah jmpa anak". B kata "dah".
Aku tny berat anak, B gtau "3.52"...aku tdiam, dlm hati, "Mak aii, bsarnya baby aku (x caya!!)"
Aku minum sket milo suam, trus rasa pening n mtak suami hulurkan plastik, aku nak muntah.
Elok2 dpt je plastik tu, aku pn muntah. Kali ni baru rasa lega n ringan kpala. huhu
Aku tpaksa stay dlm bilik tu smp kira2 2 ptg sbb katil wad sumenya penuh. Dorg xtau nak letak aku kat mana klu dorg tolak aku masuk wad.

Itu jela pengalaman bsalin aku. Walaupun sblum bsalin sakit sgt, pas je bsalin trus sakit tu ansur2 hilang. Skrg ni, pngalaman tu adalah saat tmanis dlm hidup aku. Trus rasa nak branak lagi nti..

Moral of d story: Klu sblum ni aku rasa org2 y kata nk branak lagi lpas dah rasa sakit bsalin tu gila. Skrg aku pn dah gila sama...hihi :)