Monday, March 28, 2011

Agenda pertama

Pagi ni masa mandi, terpk perkembangan baby Icha y terbaru.
Dah 4 bulan usia die, dlm sedar x sedar.
Slalunya umur macam ni, apa y ibu haraokan utk anak2nya?
Meniarap ek? mmm, aku harap anak aku dah leh meniarap sbb die still x meniarap, just mengiring2 je.

Tp sempt gak pk, nak anak jd manusia y berguna n berjaya dlm hidup die. Of course ni impian tiap ibu bapa..
So, aku nak tanam satu hobi baru pd die.
Hobi y parents aku penah terapkan pd aku satu masa dlu..iaitu membaca.

Trus bkira2 nk belikan buku2 story telling pd Icha. Mlm2 sblum tido nk bcite pd die..hmmm
So, inisiatif aku hrni, google buku2 utk kanak2 n discover website AdikBijak.com
Secara x lgsg, aku pn mdaftar sbg ahli. So, pd sesapa y bminat nk beli buku2 dr syrk ni, bleh klik http://adikbijak.com/ref.pl?MB04164 ...TQVM :)


Moral of d story: Melentur buluh dr rebung

Sunday, March 27, 2011

Kenapa?? Mengapa??

Ni nak citer psl benda y aku discover Sabtu bru ni, 26hb Mac 2011.

Aku marahkan benda lain, so kodek2, dpt tau benda len plak yg buat aku lagi marah..
So, aku marah sgt2!!

Tp kali ni, anger management aku sgt bagus. Instead of melenting n mengamuk, aku face to face, ckp apa yg tbuku dlm hati pd insan tsebut.
Lalu, aku tgal die dlm tanda tanya... 
Kiranya up to die la nak amik port @ x, nk brubah @ x, dr apa yg aku dh katakan..


Moral of d story: Bawa diri...

Wednesday, March 23, 2011

Mood of the day

Tbe2 mood disturbed bila kna tegur ngn bos.
Sbb: Kalah kes, aku x pandai soal saksi sndr.
Hmmm...even ni 2nd case aku, tp 1st time kna object ngn loyer ttg Pengakuan OKT.
Aku pn xtau pengakuan tu admission ke x, sbb tu aku x argue blik.
Skali bos tegur (suara tinggi smpa org luar bilik bleh dgar), kata aku x tny Senior dlu pasal tu. 
Hmmm...dlm court, tgh bicara dah, xleh nak assume kna object time tu.
Aku pn confident nak approve pengakuan tu...huhu

Moral of the story: Take note...

Tuesday, March 22, 2011

Kem BTN la plak...


Tbe2 Bhgn aku bakal adakan Kem BTN bagi pegawai-pegawai di bawahnya.
So, cek nama, aku dapat Kem Ulu Sepri, N.9
Perasaan: lega & gelisah
Lega sbb dpt dekat ngn rumah.
Gelisah sbb kat Kem tu bkumpul ketua2 Bhgn aku. So, behave myself! huhu
Gelisah lagi, sbb aku bakal tinggalkan Baby Icha utk 5 hari, maknanya stok EBM kena ada sekurang2nya utk 5 hari.

So, mulala aku buat bajet utk stok EBM baby.
Slalu aku bagi stok EBM ke nurseri dari 8.30 pg - 6.30 ptg (10 jam) = 16 oz
So skrg nak tgalkan baby 24 jam x 5 hari = 120 jam.

Anggarkan baby minum tiap 2 jam. 120/2 = 60 kali menyusu.
Sekali menyusu 4oz.
So, 60 x 4 = 240 oz.
Kalau aku nak siapkan bekal utk Baby, kena siapkan 60 botol yang berisi tiap satunya 4 oz..huhu...


Itu baru mslh stok EBM. Mslh ke2 aku, mstilah aku rindukan baby, huhuhu...

Moral of the story: GAMBATEH BALKIS! :,(

Thursday, March 17, 2011

All About Kiss :)


P/S: Just think this quote so cute... ;p

1st Outstation....Baby Icha budak baik

13hb baru ni aku g Kuantan..drive sndr
Sbb: Ada kes (bicara) pd 14hb n 15hb di Mahmakah Majistret Kuantan
Tapi habis je kes, puan Majistret mtak trus submit je. So, stay smpai 16hb utk submit & trus keputusan..
Amik ko! Trus kalah kes..huhu

Yg nak citernya, pjalanan sgt mcabar sbb bw baby skali.
Bukan senang nak drive bsama baby kan?
So, mula2 aku request utk dptkan driver dr rumah ke Kuantan & spjg di Kuantan smpai kes slesai.
Awal request, Isn (7hb lagi)..Tp tup2, last minit jgak dpt jwpn iaitu TIDAK (pd 11hb)

Trus aku cemas, tular plan,.
Call mak, gtau nak mtak adik aku, Fatin, y tgh tgu result SPM utk temankan aku...
Ni 1st outstation aku, just prepare Fatin, in case bby nagis masa drive..
Klu baby x meragam, xpela. Ftin just tlg tgk2 baby masa aku g wat kes jela. Nak harapkan Mak Cik jaga bby 100%, sian lak mak cik penat @ letih.
Ptg Sabtu Fatin smpai. So, ptg Ahad kami pn btolak. Bajet kul 3 nk btolak. Tolak malas, tolak pening, kul 4.25 baru btolak...Malasnyaaaa! :(
Hari mgu disia2kan dgn kuar outstation keje mmg menyakitkan hati. Dah tu, hilang ms bsama anak n especially bmanja2 ngn Hubby..huhu ;p

Spjg perjalanan, Alhamdulillah, baby Arisya sgt baik, x meragam...Just tido, tido n tido..hehe..Luv u la Icha! :-* mmuuaah

Smpai umah mak cik di Gambang, 7.30 sgt ngam2 ngan bajet aku...Agak laju gak la aku drive, mula2 90km/j..lama2 naik 110km/j...then 120-130 km./j...

2 hari, jd 3 hr kat Kuantan. Bw kes, ngan keadaan sgt malas. Ntah apa2 je bw kes. Y lebihnya vacation je.
Plg best Icha, trus jadi merap ngn Tok Cik die. Sbb tok cik bw jln2 tiap pg round2 taman...Melampau ek..
X penah2 dia merap, trus tnjuk bakat merap & nangis bila letak atas tilam. Hmmm...risau gak aku klu prangai baru tu dibawa balik ke rumah...(Tp Alhamdulillah, xde pn prangai tu semalam)

Semlm kul 2.45 btolak blik KL smula. Tolak jam n benti rehat, dekat2 kul 7 malam gak kmi smpai rumah.
Sepjg pjalanan, bby baik. Tido lagi...Agak2 smp Karak bru die jaga, itu pn aku biar je die dok main dlm car seat. Dah tsekat dlm jam d MRR2 baru aku suh Ftin angkat. Sian biar baby tdo lama2 dlm car seat, msti badan die lenguh kan?
Smpai umah, dpt jmpa hubby, best sgt. Hilang rindu, bby pn syok jmpa abah die. Tdo mlm, trus bby tdo lena. huhu...

Moral of d story: Tukar keje segera!

Wednesday, March 2, 2011

Menyeru semangat yg hilang

Dah sebulan masuk keje, tp still malas.
Seingat2 aku, ada 2 kontrak, 4 IP, 1 mesyuarat &1 gazette yg aku buat.
Y lain2, ada nih, bertimbun depan aku...
Bila nak buat ntah...


Spatutnya dah start bicara pd 17 & 18 feb hrtu, tp sbb lawyer mtak postpone, aku pn relax la..huhu
Hmmm...mommy's blues ke aku ni? smp x rasa nak buat keje.
Dtg hr2 ke tmpet keje, just htr anak ke nurseri, mkn2 kat pantri, pumping & wat keje sndr depan PC (blogging & FB la..)
Benci ngn dr sndr pn ada gak..."Dtg la smgt keja, Ku seruuu...." uhuk uhuk..

Tuesday, March 1, 2011

Syok juga layan "Ilusi - Adira"

Rasa suasana riang berdua

Saat ku kau lupakan saja

Menari di minda hingga terleka

Beralih ke alam yang nyata


Tersentuh bagai dicabut beribu batu

Bebas sayap ku

Pabila bercinta dan dicinta

Cari cinta, cinta mega

Biar cinta jadi fenomena

Sukar aku, panahan mu..panahanku

Hak milik mu, biar panah ku terus di situ


Inilah petanda telah bermula

Ilusi baru dalam skesta

Memenuhi masa dengan ceria

Bagai ledakan supernova


Tersentuh bagai dicabut

Bebas sayap ku

Pabila bercinta dan dicinta

Cari cinta, cinta mega

Biar cinta jadi fenomena

Sukar aku, panahan mu..panahanku

Hak milik mu, biar panah ku terus di situ


Ilusi..biar ia jadikannya realiti

Aku menyanyi…

Biar diriku mencapai rentak infiniti yang tinggi


Tersentuh

Bebas sayap ku

Pabila bercinta dan dicinta

Cari cinta, cinta mega

Biar cinta jadi fenomena

Sukar aku, panahan mu..panahanku

Hak milik mu, biar panah ku terus di situ

X Mampu @ X Perlu??

Aku sering tertanya-tanya, kenapa aku x reti nak bergaya?
Nape tiap bulan duit x pernah ada utk beli brg2 yg aku mahu?
Tiap bulan dah ada list apa y perlu dibayar.

 


Dapat gaji, trus online m2u & cimbclicks, byr bil2, ansuran keta & rumah.
Last2, tgal sejemput utk makan & minyak keta.. (+ tol)...huhu
Klu hjg bulan lepas ada plan nk beli tudung bru, nk beli baju baru. Last2, x beli pn. X ckup wit...

Aku slalu pk, knapa aku mcm tu?
Kwn2 seangkatan keja, gaji sama byk tp bleh je bgaya ngn baju baru, beg tgn bru, kasut bru, tudung bru, even kerongsang bru...
Tgk dr sndr, beg dah betul2 lusuh bru beli bru, purse plak dah berterabur duit syiling ke lantai bru tukar bru. Kasut dah benar2 buruk, bru bli baru. baju dah ketinggalan zaman, bru bli bru.. Susah sguh hdup, mcm kais pg mkn pg je keje aku..huhu

So, muhasabah dr. Tgk blik list kegunaan y aku byr bulan2.
Ok, instalment rumah n keta, WAJIB. xleh elak.


Simpanan TH, WAJIB utk g 12 tahun lg (plan aku la)..
Simpanan akaun bsama suami, WAJIB (brg2 umah kena beli kan? bil2 air, bil2 maintenance rumah,bil2  api & astro kena byr kan?) X psal2, paip bocor ke, lampu terbakar ke, perabot patah ke, emergency use gak tu...
Tol...MESTILAH, nak g keje.
Minyak keta? HARUS ADA BAJET. klu x keta x gerak kot...huhu
bil tel celcom, broadband maxis..hmmm, WAJIB, X DPT ELAK!!

Tolak itu ini, last2, mmg ngam2 kegunaan sndri (+ utk baby Arisya jgak skrg ni :P )
Jadi aku pk, mgkin sbb prangai aku kot. Berbelanja apa yg perlu. Nak beli pape, pk dlu "aku perlu @ aku mahu".
Klu takat mahu, kemahuan smpa mati pn x hbis.
Klu utk keperluan, nak xnk, tolak sna sni pn kna wajib bayar.
So, dpt ke x dpt, kena redha la duit gaji habis cenggitu je bulan2..

Penah ada niat nak wat keja part time, wat biz sket2..Tp xde tujuan yg pasti. Xde perancangan yg rapi.
Smp last2 aku bosan keje makan gaji...
huhu

Dah berpuluh kali pk, masih x nampak bidang ke mana nak tuju.
Tp harap once peluang ada, perancangan & perjalanan hadapan aku akan berjaya. Amin..
Baby Arisya, mari anglat tgn doa sma2 ngn ibu ye :)