Saturday, November 27, 2010

39 mgu 4 hr

Harini dah 39 mgu 4 hr, tp bby masih xnak kuar. Aku n Hbby dh rungut2 tgu bby kami y xnak kuar lg...
Hmmm...baby ni mmg menguji ibu n abah. Kuar ah cpat, x sbar nk men ngn bby ni. 
Sepjg mlm mst ada tanda skit2, tp xde tnda2 nk bsalin pn lg.. semlm bby ajak ibu main2, sna sni menendang n gerak2 tgn y comey tu.
Abah lak bz g tgk bola kat umah kwn,dh x larat nk tgu bby y x mau kuar.
Bby ni mcm buah y masak ranum tp xmau gugur2..huhu
Tensen tgu...

Ibu n abah bukannya apa, cuti ibu smp 30hb Nov je, cuti abah lak smpai 5hb Dis..Klu lmbat bby kuar, kejap jela abah leh main ngn bby, dh kna balik sibu..Sian abah, sian bby gak x leh men n manja2 ngn abah..
Ibu lak, nti jg bby sorg2, ditemani tok n wan serta mak2 sedara bby kat Jitra ni. X best la xde abah, kan bby? 
:(

Ibu hrp bby cpat kuar tau..lagi 3 hari nk smpai due bby

Sunday, November 14, 2010

Dah nak cuti pjg..yea!! ;p

Lagi 2 hr bkeje, aku akan cuti rehat. Pastu smbung trus ngan cuti bsalin..
Sgt2 hepi, yippi! (loncat2 smbil pegang perut yg sarat..hehe)

Esok B akan balik, B pn bcuti lama, smp aku bsalin..yeaa!
Paling best rasanya cuti kali ni, sbb:
1) 1st time leh braya haji ngn B
2) dlm 2 mgu lagi dpt baby...x sbr2 abah n ibu nk smbut baby.. ;)
3) Pas raya korban, nak wat aqiqah utk baby n mula kalut ngn tggjwb baru sbg ibu...(hmmm, dh tbayang baby y comel dlm pangkuan bsama2 bau baby y wangi. Eeee, sgt excited)

Dlm excited y x igt ni, ada gak la rsau. Rsau mcm ne skitnya bsalin?
Air slusuh, aku baru minum skali. Sapu baru 3 x..
1sty time sapu hrtu sbb rsau pala baby x pusing ke bwh lagi.
Pas sapu, g scan kat Hosp, sah pala bby dah kat bwh..Sgt hepi :P

Pasal air slusuh, aku x minum awal2 sbb takut terberanak awal. Kbtulan, aku pn x sure saat bla plg tepat nk kna minum. Budget2 dah dekat nak bsalin, dlm 2 3 hari sblum due la.
Skali bila ada ofismate y btanya, "dah minum n sapu air/minyak slusuh?"
Trus rs pelik n tkejut, "aik, dah leh minum ke?" huhu...
So, 2 hari lpas, aku dah minum. Dgn selawat n doa bg mudah bsalin.

Mgu lpas ada call mak, sembg lama gak la tny khabar hal banjir kat Jitra.
So, mak ada bg pesan jg dr, n klu bengkak d kaki dah mula surut die suh beringat la, itu tanda dah dekat nk bsalin.
Aku pn perati la kaki aku sntiasa..N hasilnya, pg tadi, bgun pagi je belek kaki sndr.
X puas hati ngn sazi kaki, tgk lak saiz betis.
Mmm..mmg nampak betis mcm dah kecik sket. Klu x, mcm untut gajah.

Pastu nak make sure lagi, trus amik kasut lama aku, pakai.
Nak cek saiz kaki dah ngecil ke blum...
Nampak gaya, mcm x bape ketat sgt mcm last week..Tp x juga muat mcm sblum pregnt.
So, bla call B, maklumkan trus brite tu.
B pn jd rsau, tp still x serisau smlm.
Yela, smlm klu jd pape susah die nk balik pd aku.
Tp pg ni, klu jd pape, senang die nak btindak sbb harini last aktvt die kat sana. Hari Penutup kusus die.
Esok, die dah btolak balik...yea yea! :P

Baby, sabar ye. Kta sama2 tgu abah. Abah pn nak sambut baby gak ;)

Wednesday, November 3, 2010

Hari-hari terakhir berbadan 2

Hari ni genap 36 minggu, maka ada lagi 4 minggu utk berjuang membawa perut y besar ni, bsama2 isi kandungan baby y comey di dalamnye...hehehe
Last weekend hsbnd dpt blik slpas sebulan x bersua muka, huhu...sgt rindu kan B...
Baby pn rindu kan abah, huhu...


So, B balik hr Jumaat tu,smpai rumah dlm kul 2 pagi. Aku msih tercongok dpan tv tgk cite hantu (the Eyes)..
Blagak sguh aku tgk cite hntu tgh2 mlm ni sbb tau hsbnd nk blik. Klu x, dh lama tukar channel sbb takut, dh tu tgal sorg2 lak kan..huhu

Ptg sabtu tu lak Dini n hsbnd dtg umah, gara2 piala Malaysia suaminya sgup trun dr Kuantan ke St. Bukit Jalil. Sbb si Dini x layan bola2 ni, kna tgal kat umah aku, hehe...
So, ada gak la kwn aku nk bceloteh. Iyolah, dh lama benar x jmpa dini ni, dah 8 bulan, last jmpa pn sbb die kna tgal dek suami yg trun KL smata2 bola gak (Piala FA)..hehe

So, agenda aku n suami utk manja2 dis week x bape nk lancar la. Tp xpe, sbb aku pn bukannya larat sgt dh nk wat apa pn. Jalan pn dah senget2 mcm penguin, perut pn dah menuju ke depan x hingat.
1st time Dini tgk aku, gelak2 die sbb x sangka perut aku sgt besar "katanya"...
Die siap tgur lg kata aku nmpak sgt x larat. Aku pn ckp la blik, ko pn sama je.. Die kt skurg2nya die dh besa besar so x nampak sgt mengahnya. Aku ni yg die tgk kesian, termengah2 n jalan pn kengkang...
Huhu..yela, gelaklah aku. Aku mmg x larat pn.huhu..Tiap kali bgun tdo @ duduk lantai pn slow je nk bgun, sbb perut rasa mbesar smp xleh bnafas n baby kt dlm pn mengeras je (tanda dh ckup keras n kuat tulangnya,huhu)


Berbalik pd hjung mgu bsama suami, agenda yg dpt kami buat bersama2 (dgn disertai oleh Dini) ialah pergi shopping brg dapur. Iyelah, bru pas gaji gak kan, byk la brg dapur nk bli. Byk gak brg2 cik B nk beli sempena mgu masuk hutan n jadi org buangan nex week ni...

B pn merap2 la mtak aku masakkan smbal ikan bilis, bekal utk die masuk hutan. Die siap cite lg, kwn2 die suh aku masakkan. Kononnya sapa y ada bini, binilah kena masak. Sapa ada mak, mak la jd mangsa merap budak2 askar ni...Siannn...


So, kitorang bertiga g Tesco Puchong, kebetulan lak ada sale n baby fair.. Puan Dini dah tergugat tgk brg2 baby. Aku pn tgugat gak, tp sbb pk dah beriban wit aku beli brg2 bby, trus tahan nafsu shopping aku tu...Tp ada gak 1 brg bby aku beli, tu pn sehelai suar pjg bby (sbb hrtu ms beli pakaian bby, ada satu bju x ckup psgn, aku amik baju je x amik sluar). Jd skrg dgn senang hati, berlapang dada aku dgn brg bby y dah lengkap smpurna itu.hehe


Pg ahad plak, beria benar aku bgun awl. Konon nk masakkan utk tetamu n hsbnd (y merungut aku x penah masakkan utk die, siaaannn...hehe..jahatnya aku x msk utk hsbnd)
Bgelut la sorg2 kat dapur, menyiapkan bhn utk msk mee grg. Tp x lama, pastu Dini join tlg apa yg patut.
Disebabkan dpur aku sgt la kecik n muat2 kami 2 org je, aku pn suh die wat air je. Air carrot susu y die tingin sgt nk minum smlm.
Siap msk mee, kami srpn sama2. Tu pn lambat gak nk srpn, tgu cik B aku y bergerak mcm ciput.
Pas mkn Dini n hsbnd mtak dr nak btolak blik Kuantan. Hsbnd lak nk kuar cr newspaper (kononnya, last2 puas aku nunggu 2 jam, gara2 die g cuci keta n gunting rmbut lg...)
Blik je B, aku merap2 suh die bsuhkan pgan mgkuk n belanga dlm sinki, sbb nak masak smbal blis die lak, hehehe...B pn cuci2...

Bergelut aku masak sambal kul 1 tu, nti ni kul 3 hsbnd dah nk blik kem kat Johor..

Hbis msk, kepanasan aku..Trus mandi. Kaki aku dah bengkak n berwarna merah ungu, gara2 lama sgt bdiri kat dapur. Pg td msk mee, tgh hri msk smbal ni.. Aku rungut2 smbil tnjuk kaki kat hsbnd, mtak simpati die tlg urutkan kaki. B jnji nk tlg. Pas mkn, mmg B tlg urutkan, best sgt rasa. Lega sket lenguh kaki..hehehe


Y x bestnya, kul 4.30 B dah btolak blik ngn kwn2nya, utk 2 minggu lak bru dpt jumpa.. :,( Rindu pd B x hilang lg, dh bpisah lagi..huhu, ni la nasib aku sejak kenal B :,(