Wednesday, June 29, 2011

Baby & BS

Ini entri berkaitan Baby Icha shj!!!

Aku ni jenis susah nk update rerajin kat blog.
Skali taip, trus rangkum cerita y berbulan2...hahahah (ketawa setan!)

15 Jun 2011 : Aku terpaksa bagi susu formula pada Arisya. Sorry baby, ibu terpaksa...
Stok susu ibu dah htr ke Kedah sbb ada ura2 kata ibu ena attend BTN pada 27-30 Jun...
Tp smpai hrni, xde pape brite psl BTN. Nyesal ibu htr susu2 tu blik kg...

Apa2 pn, gara2 pengeluaran yg agak x memberangsangkan, ibu ada dapat byk petua dr kwn2.
TQ ti Dila n Ipah for d info..
1) Jus Pegaga...sgt sedap bila dicampur dgn jus epal n ais
2) Fenugreek...puas ibu cari d Farmasi dlm Alamanda n kat Kedah. xde stok. at last ibu ode dr Mumshoppe.blogspot..tq Kak
3) Aku teruskan pengambilan vit2 n alfalfa dr produk Shaklee...Nasib aku juga niat hati nk buat stok spjg cuti di kg terbatal sbb aku terlupa bw balik Shaklee...huhu...mmg skt hati dgn dri sndr
4) Ipah ckp ada pil y disyorkan oleh doc utk tmbh susu iaitu Maxolon. Aku tny adik ipar aku y kje di farmasi n die gtau pil tu mmg utk generate susu... Buat ms skrg aku msih x crik lg pil ni.

Walaupun aku sgt sedih, serabut n sakit hati sbb production susu aku terputus, aku x nak tensen2 kan hati...Aku percaya rezki tu sume dr Allah..jd klu susu aku dah kurg, tpaksa bg Icha susu formula, mgkin ada hikmahnya..
Aku pn mulala cari susu Dumex Dulac. Sbb masa 2nd day dlu susu aku x kuar, bby aku lapar, aku ada bg susu tu n baby minum xda mslh pape...Kiranya sempat la die minum 4-6 oz camtu.

Tapi lepas bg utk 2 mgu pd Arisya, aku prasan bdn Arisya x dpt trime susu tu. bijik2 kecil warna merah tumbh pd pipi bby kiri n kanan, perut, lengan n lutut baby...

Semalam, 27 Jun, Kak Ain (pengasuh baru) ada gtau baby xnak susu formula, die reject...so, stok susu aku y 4oz je Icha minum...huhu
N nasib baik juga, sbb baby dah start solid food. Jadi xde la baby kelaparan sgt.

N aku start blaja buat moi y Icha suka makan masa cuti kat kg. Blaja dr mak.
Klu sblum ni nak bg Icha makan mcm agak slow, pas dpt je moi buatan mak tu, trus Icha nganga mulut x henti2...
Pntang lmbat suap, ngis wek wek...huhu
Bru aku tau dr hrtu y nak aku suka n kuat makan...(mmg keturun aku n abahnya, hihi)

Ops, aku telupa gak nk citer. Aku dah tkar BS Icha. Sbb BS kat nurseri tu x bgus.
Satu petg aku amik Icha mcm slalu, tbe2 mata anak aku bengkak sblah kiri...Bwh mata ada kesan melecet. Bila tny "Knapa" pd BS tu, Die plak tkejut , hairan...
Sakuit hati Tuhen je tahu...Smp ada sorg mak budak kat situ tny, "Balkis nangis ke?"
(Aku rs muka aku mmg keruh n sedih habis kot...juju)

Hati ibu mana x sakit. Ms htr ank pg td, ank dlm keadaan baik je.
Tbe2 ms amik, anak cedera camtu.
Dahla ms aku smpai tu, aku dgar suara anak aku nangis selop...
Ntah apa la y menimpa Icha, Allah je tahu

Start dr kejadian tu, esoknya jugak aku google internet, cari BS baru dalm Putrajaya ni.
Ada 2 BS yg sanggup amik anak aku. 1 kat P14, 1 kat P9...
Kt P14, jarak jauh dr ofis + byrn RM350, Kt P9, jarak dekat sket dgn ofis (walupun x sedejat nurseri tu) = hrga RM300..
Timbg2, n pas pegi rumah BS kat P9, aku n B trus puas hati nk hter baby ke situ...

Skrg ni dah sebulan Arisya kat situ.
Perubahan yg dpt aku lihat dr bby sgt byk n baik.
1) Baby makin hepi n nakal...+ bijak berkomunikasi
2) Kedaan Baby dah x selekeh n menyedihkan mcm masa aku amik dr nurseri dlu...
3) Kredit pd BS sbb die dah xde ngadu bukan2 (perkara2 yg aku x larat nk layan)...Aku htr anak ke BS nk mudahkan aku pegi keja. Bukan nk dgar mslh2 org yg dilonggok pd otak aku. Cukupla ada org nk tgk n jaga anak aku, aku dh rs puas hti n bsyukur sgt2...

Syukur ya Allah...

Moral of d story: Ibu n abah makin sygkan Icha :-* mmuuaahh