Wednesday, June 29, 2011

Baby & BS

Ini entri berkaitan Baby Icha shj!!!

Aku ni jenis susah nk update rerajin kat blog.
Skali taip, trus rangkum cerita y berbulan2...hahahah (ketawa setan!)

15 Jun 2011 : Aku terpaksa bagi susu formula pada Arisya. Sorry baby, ibu terpaksa...
Stok susu ibu dah htr ke Kedah sbb ada ura2 kata ibu ena attend BTN pada 27-30 Jun...
Tp smpai hrni, xde pape brite psl BTN. Nyesal ibu htr susu2 tu blik kg...

Apa2 pn, gara2 pengeluaran yg agak x memberangsangkan, ibu ada dapat byk petua dr kwn2.
TQ ti Dila n Ipah for d info..
1) Jus Pegaga...sgt sedap bila dicampur dgn jus epal n ais
2) Fenugreek...puas ibu cari d Farmasi dlm Alamanda n kat Kedah. xde stok. at last ibu ode dr Mumshoppe.blogspot..tq Kak
3) Aku teruskan pengambilan vit2 n alfalfa dr produk Shaklee...Nasib aku juga niat hati nk buat stok spjg cuti di kg terbatal sbb aku terlupa bw balik Shaklee...huhu...mmg skt hati dgn dri sndr
4) Ipah ckp ada pil y disyorkan oleh doc utk tmbh susu iaitu Maxolon. Aku tny adik ipar aku y kje di farmasi n die gtau pil tu mmg utk generate susu... Buat ms skrg aku msih x crik lg pil ni.

Walaupun aku sgt sedih, serabut n sakit hati sbb production susu aku terputus, aku x nak tensen2 kan hati...Aku percaya rezki tu sume dr Allah..jd klu susu aku dah kurg, tpaksa bg Icha susu formula, mgkin ada hikmahnya..
Aku pn mulala cari susu Dumex Dulac. Sbb masa 2nd day dlu susu aku x kuar, bby aku lapar, aku ada bg susu tu n baby minum xda mslh pape...Kiranya sempat la die minum 4-6 oz camtu.

Tapi lepas bg utk 2 mgu pd Arisya, aku prasan bdn Arisya x dpt trime susu tu. bijik2 kecil warna merah tumbh pd pipi bby kiri n kanan, perut, lengan n lutut baby...

Semalam, 27 Jun, Kak Ain (pengasuh baru) ada gtau baby xnak susu formula, die reject...so, stok susu aku y 4oz je Icha minum...huhu
N nasib baik juga, sbb baby dah start solid food. Jadi xde la baby kelaparan sgt.

N aku start blaja buat moi y Icha suka makan masa cuti kat kg. Blaja dr mak.
Klu sblum ni nak bg Icha makan mcm agak slow, pas dpt je moi buatan mak tu, trus Icha nganga mulut x henti2...
Pntang lmbat suap, ngis wek wek...huhu
Bru aku tau dr hrtu y nak aku suka n kuat makan...(mmg keturun aku n abahnya, hihi)

Ops, aku telupa gak nk citer. Aku dah tkar BS Icha. Sbb BS kat nurseri tu x bgus.
Satu petg aku amik Icha mcm slalu, tbe2 mata anak aku bengkak sblah kiri...Bwh mata ada kesan melecet. Bila tny "Knapa" pd BS tu, Die plak tkejut , hairan...
Sakuit hati Tuhen je tahu...Smp ada sorg mak budak kat situ tny, "Balkis nangis ke?"
(Aku rs muka aku mmg keruh n sedih habis kot...juju)

Hati ibu mana x sakit. Ms htr ank pg td, ank dlm keadaan baik je.
Tbe2 ms amik, anak cedera camtu.
Dahla ms aku smpai tu, aku dgar suara anak aku nangis selop...
Ntah apa la y menimpa Icha, Allah je tahu

Start dr kejadian tu, esoknya jugak aku google internet, cari BS baru dalm Putrajaya ni.
Ada 2 BS yg sanggup amik anak aku. 1 kat P14, 1 kat P9...
Kt P14, jarak jauh dr ofis + byrn RM350, Kt P9, jarak dekat sket dgn ofis (walupun x sedejat nurseri tu) = hrga RM300..
Timbg2, n pas pegi rumah BS kat P9, aku n B trus puas hati nk hter baby ke situ...

Skrg ni dah sebulan Arisya kat situ.
Perubahan yg dpt aku lihat dr bby sgt byk n baik.
1) Baby makin hepi n nakal...+ bijak berkomunikasi
2) Kedaan Baby dah x selekeh n menyedihkan mcm masa aku amik dr nurseri dlu...
3) Kredit pd BS sbb die dah xde ngadu bukan2 (perkara2 yg aku x larat nk layan)...Aku htr anak ke BS nk mudahkan aku pegi keja. Bukan nk dgar mslh2 org yg dilonggok pd otak aku. Cukupla ada org nk tgk n jaga anak aku, aku dh rs puas hti n bsyukur sgt2...

Syukur ya Allah...

Moral of d story: Ibu n abah makin sygkan Icha :-* mmuuaahh

  

Friday, May 27, 2011

Ingat, inilah cara-caranya kalau nak menambat hati suami!

1) Kalau aku marah, tunggu sehingga sejuk. Bila sudah sejuk, beritahulah suami apa yang menganggu fikiran secara sopan. Jangan salahkan suami! Tapi kalau x sejuk juga, kena berhadapan dgn suami dan luahkan mslh tu dgn CARA YG BAIK...


2) Apabila suami bercakap, beri perhatian sepenuhnya. Jika boleh, hentikan apa sahaja tugas yang sedang dilakukan.




3) Bila memesan barang kepada suami ke kedai, senaraikan di atas kertas. INGAT, suami sibuk. Kdg2 apa yg kita pesan, dia mudah terlupa




4) Tanya suami bila dia mahu berehat atau tidur.




5) Peluk suami dengan kasih sayang sebanyak tujuh kali sehari.




6) Telefon suami di tempat kerja jika perkara itu penting. Kalau xde hal penting pun, bleh call. Tp make sure suami bukan dalam keadaaan bz...Juat bare in mind, suami suka kalau kita selalu teringatkan die.


7) Jika suami perlu menjauhkan diri sekali sekala, tanya bila dia akan pulang.




8) Jangan ganggu suami jika dia tengah asyik melakukan sesuatu.




9) Apabila suami marah, jangan menjawab. Diam dahulu walaupun kita tidak salah. Apabila keadaan dah tenang, baru terangkan keadaan sebenar kpd suami.


10) Apabila meminta bantuan suami, jangan guna ayat mengarah. Minta dgn elok, dan terangkan kepada suami kerja rumah yang memerlukan bantuannya


11) Pesan kepada suami supaya menelefon ke rumah jika dia bertugas di luar. Jangan pula melenting jika dia terlupa berbuat demikian, beritahu dia yang anda cuma risau.




12) Sentiasa kemas, anggun dan menggunakan wangian sebelum tidur bersama.




13) Sokong pendapat suami walaupun kadangkala pendapatnya berbeza dengan orang lain.




14) Bila suami memandu, jangan ganggu suami memandu. Jangan menunjuk-nunjuk jalan selagi suami tidak meminta berbuat demikian. Jangan berleter apabila suami tersalah jalan, bersangka baik apabila tersesat jalan. Dan jangan merungut @ mengeluarkan bunyi yang tidak menyenangkan suami.




15) Peluk dan belai suami sekali sekala tanpa maksud seksual.


Moral of d story: Aku tau aku x mampu buat yang terbaik tapi sekurang0kurang aku beringat agar aku x mengulangi perkara yang x disukai berulang kali.

Monday, April 25, 2011

Checklist 5 Pulau tercantik di Malaysia yang patut aku lawati

Harini mood rasa nak survey pulau2 tercantik di Malaysia sbg motivasi hidup.
Maksud aku.... kalau rasa tensen, aku n family akan letakkan matlamat percutian keluarga kami yg akan dtg.

Walaupun pulau pujaan hatiku, yg aku teringin nak pergi skali dlm seumur hdup aku ni adalah Pulau Mauritius...huhu...tp sblum ke pulau tu, aku kna la pegi pulau dlm Malaysia dlu kan?

Pulau pujaan aku y dlm Malaysia, Alhamdulillah aku dah sampai iaitu Pulau Perhentian. Itu pn dgn kenangan termanis lg...-> destinasi honeymun :) huhuhu

So, antara 5 Pulau tercantik di Malaysia yang patut kami lawati adalah:

1) Pulau Sipadan, Sabah : Pulau ni ada dlm list tp xtau bila leh pegi. Sbb x hbis pusing pulau dlm Malaysia lg, so pulau ni antara Mission Impossible gak la...huhu



 
Pulau Sipadan Water Village...hmmm, nk tdo sni!
 
This turtle waiting for me...hihi


2) Pulau Tioman, Pahang : Pulau ni ada dlm senarai pulau y kami nk g, tp x bkesempatan lg.. Just tgu ur turn ye pulau...hihi


Nemo pn ada :)

Tioman




3) Pulau Langkawi, Kedah : Alhamdulillah, aku n hsbnd rakyat Kedah. So, pulau ni dah berkali-kali pergi.. But still x hbis pusing, xtau la nape. Sama ada tempoh percutian tlalu singkat @ tiap kali pergi tetap pergi tmpat yg sama iaitu Pekan Kuah, Pantai Chenang dan Island Hopping ke Pulau Dayang Bunting, Pulau Lang Besar n Pulau Beras Basah.



Pulau2 kecil di sekitar Langkawi yang mesti kena lawati 
4) Pulau Redang, Tganu : pulau ni adalah destinasi kami yang seterusnya. Dlm kalendar 2011, dah msuk list hujung tahun.. So P.Redang just wait. We'll visit u :)

Tgk air pn dh terpikat...hmmm



Waaa...lagi ramai warga Redang
dan lastly, 

5) Pulau Perhentian, Tganu : Alhamdulillah kami dah hnymun sni...Tp still nk g lg nti. Pas anak dah besar. Klu xnak mabuk laut pas dilambung ombak2 besar...huhu

Walau sebanyak mana pn aku upload gambar pulau2 ni, aku still x dpt beri gmbaran betapa cantiknya pulau ni secara LIVE...so, apa kata kita g aje!




OK, walaupun aku dah senaraikan 5 pulau yg tercantik di Malaysia. Aku still berharap dapat g ke beberapa pulau yang aku dgr2 cite best. Xtaula kan btul ke tidak. CThnya, Pulau Mabul, Pulau Manukan di Sabah dan Pulau Tenggol, Pulau Gemia, Pulau Kapas di T'ganu, dan Pulau Payar di Kedah...

X terlupa juga, ada gak dlm misi aku nak gi Phuket & Krabi di Thailand dan Bali, Indonesia...Doa2 aku Allah murahkanm rezki kami skuarga utk g melawat sana la 

Moral of d story: My peace of mind

Wednesday, April 13, 2011

Quilting: Ez @ x?

Last Sabtu aku buka cd tutorial quilting dr Epal. sykt mesin jahit yg aku beli mesin Janome.
Dlm Manual pertama, diajar cara membuat sulaman, quilting & menjahit buah epal.
So, excited tgk dgn mudahnya jahitan dibuat.
Trus jd minat nk try. So, bajet Sabtu depan, means 15 April ni nak start belajar la kat Pusat Jhtn Epal.
Tp, secara kbtulan, perancgn utk bercuti bersama suami n baby, aku tpaksa lupakan niat aku tu.
Kena extend to another week la nmpk gayanya...
Ntah mcm mana ms d ofis, mgu ni aku terbuka blog crazy mom quilt...Gile aku dibuatnya. Tlalu byk ide quilting, n tlalu besar cabang quilting...
Dr sekecil2 jhtn ke sebesar2 jhtn...so cute, so sweet n Chanteq! :)

Lagi la bkobar2 nak start kelas mjahit aku 22 April nti...
Hopefully, hsbnd xde apa2 plan that week...

Ni adalah beberapa cth hasil quilting dr blog crazy mom blog...TQ Amandajean for such a good idea n great hobby...  LUV U :) xoxo

tgk ajela bilik tido nya, sgt cntik...sejuk je rasa hati nk tido atas tilam tu...huhu

selimut ni cute sgt kan? hmmm...leh jadi toto Icha guling2 blaja meniarap ni...


chanteq n ada kelasss...



idea yg sama leh wat bantal kusyen...sgt kreatif ek?
 


Moral of d story: Hidup kena ada cita2 n minat

Saturday, April 2, 2011

Alhamdulillah..ku telah temuinya

Alhamdulillah..
Akhirnya saya telah menemui jalan dan cara untuk menambah pendapatan sampingan.
Semuanya bermula dari baby Icha..
Jadi, bleh lah dikatakan ini adalah rezeki anak :)


Langkah permulaan aku, just join d club..
Next, kumpul maklumat
Later, atur strategi

Ya Allah, permudahkan segalanya & berilah kekuatan untuk aku habiskan misi ini...

Misi apa? 
Tgu next entry

Moral of d story : Usaha mencari sampai ketemu